Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktorého príčinou je patologická reakcia tela na lepok. Lepok (glutén) je vlastne skupina štrukturálne a funkčne podobných proteínov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých hospodársky významných rastlinách. Medzi inými v pšenici (aj v špaldovej pšenici), ovse, jačmeni, raži ale aj iných. Z týchto rastlín sa vyrába pečivo a mnohé iné potraviny.
Ako názov „lepok“ naznačuje, táto skupina proteínov je kľúčovou pre mechanické a štrukturálne vlastnosti cesta a teda neskôr aj pečiva z neho vyrobeného. Napríklad pomáhajú udržať cesto „v celku“ a hotovému pečivu dávajú charakteristickú formu a textúru. Okrem pečiva sa lepok nachádza samozrejme aj v múke a slade vyrobenom z vyššie uvedených rastlín. Preto je možné stopy lepku nájsť aj v mnohých potravinách ale aj nápojoch, kde by to človek naozaj neočakával. Ale vráťme sa teraz k celiakii. Aj keď táto porucha zasahuje mnohé časti tela, najťažšie je postihnuté tenké črevo. Kontakt proteínov „lepku“ so sliznicou hladkého čreva vyvolá ťažkú zápalovú reakciu. Toto aktivuje celú kaskádu procesov, mediátorov a buniek imunitného systému. Celý tento zbor potom napadne a vážne poškodí, až zabije bunky sliznice v tráviacom trakte. Týmto sa naruší správne fungovanie tenkého čreva. Dokonalá absorpcia dôležitých živín a vitamínov klesá a objavujú sa problémy dôsledkom ich chýbania. Celiakia sa prejavuje širokým spektrom príznakov. Niektoré z nich vyplývajú priamo z ochorenia, ostatné sú prejavom poruchy vstrebávania živín spôsobenej poškodením sliznice tenkého čreva. K príznakom spojeným s tráviacim traktom patrí napríklad hnačka, bolesti brucha spojené s kŕčmi, plynatosť, zvýšené riziko vzniku žalúdočných vredov a iné. Druhou skupinou sú symptómy vyplývajúce z poruchy vstrebávania živín. Sem patrí chronická únava, zvýšená strata hmotnosti, poruchy rastu alebo správneho vývinu kostí, správneho zrážania krvi a účinného fungovania imunitného systému. Tehotné ženy trpiace na celiakiu môžu mať rizikové tehotenstvo.
Podobne aj deti zasiahnuté celiakiou môžu mať spomalený rast alebo oneskorený nástup puberty. Presná príčina celiakie nie je známa, ale je vysoko pravdepodobné, že hlavným dôvodom bude niektorý z genetických faktorov (predispozície). Táto choroba je tiež spojená so zvýšeným rizikom vzniku iných chronických ochorení. Hlavnou cestou „terapie“ celiakie je bezlepková diéta. Čiže vynechanie všetkých potravín obsahujúcich, čo i len stopy lepku. Toto je v dnešnej dobe zjednodušené relatívne širokou paletou bezlepkových výrobkov, ktoré je možné dostať v špecializovaných potravinách alebo v lekárňach. Okrem iného napríklad bezlepková múka, cestoviny, chlieb, rožky, bagety, koláče ale napríklad aj bezlepkové mäsové výrobky. Ak problémy pretrvávajú aj napriek diéte sú poslednou možnosťou ešte liečivá zo skupiny imunosupresantov. Na pomocnú terapiu je tu ako inak aj špeciálna zmes HCK komplexu. A čo taká zmes obsahuje? Je tu napríklad zinok a selén, ktorých nedostatok je spojený s celiakiou. Oba tieto prvky sú tiež vysoko dôležité pre správne fungovanie imunitnej odpovede ľudského tela. Podobná situácia je aj s vápnikom a horčíkom, ktoré sú pre zmenu zase potrebné pre zdravý vývin a štruktúru kostí. Proteogénna aminokyselina L-glutamín sa odporúča, kvôli jemu pripisovanej schopnosti zlepšiť regeneráciu buniek tenkého čreva. Aj vstrebávanie vitamínov je narušené kvôli negatívnemu dopadu celiakie na tenké črevo. Vitamín D je spolu s vápnikom kľúčový pre zdravý rast a udržiavanie štruktúry kostí. Vitamín K je nutný pre dobre fungujúce zrážanie krvi a vitamín E je nutný pre imunitný systém. Zloženie tejto zmesi HCK komplexu je zakončené nakoniec ostatnými stopovými prvkami a dôležitými antioxidantmi.