Back to the list

Zatočte so zlou náladou, rastlinou Griffoniou. Alebo?

Dnes si povieme niečo o totálne „hot“ rastline z trópov. Tým samozrejme nemyslím, že je hot kvôli tomu, že pochádza z tropických oblastí Afriky ale kvôli tomu, že to je momentálne in v oblasti výživových doplnkov. Je to Griffonia simplicifolia (slovenský názov a úprimne ani anglický som nenašiel počas môjho 10 minútového pátrania cez google) je popínavý ker dorastajúci do 3 metrov pochádzajúci zo stredo-západnej a centrálnej Afriky. 


Z rastliny sa zjavne zbierajú jej čierne plody, ktoré obsahujú relatívne vysoké množstvo 5-hydroxytryptofánu (5-HTP). 5-HTP je telu vlastný derivát aminokyseliny tryptofán a je prekurzorom neurotransmiteru a fyziologicky účinného amínu serotonínu (serotonín je chemicky 5-hydroxytryptamín a má skratku 5-HT). Serotonín plní mnoho úloh v centrálnej nervovej sústave (hlavne v mozgu), ale aj mimo nej. V dnešnej dobe existuje mnoho liečiv, ale aj „drog“, ktoré priamo účinkujú na serotonínové receptory ale inak modifikujú metabolizmus serotonínu. Najviac takýchto liečiv je v skupine antidepresív. Okrem toho sa spomína ešte obsah lektínu (lektíny sú proteíny, ktoré sú všeobecne rozšírené v bôbovitých rastlinách). Ale toto je „len“ z anglickej Wikipedie. Na internete určite nájdeme oveľa viac zaručene overených faktov. Takže doma v Afrike je Griffonia tradičnou liečivou rastlinkou. 

Okrem pozitívneho účinku na náladu (antidepresívny účinok?) domorodci pripisovali ešte odvaru zo semien Griffonie schopnosť tlmiť kašeľ (antitusický účinok), zmierniť problémy dýchacej sústavy (ehmm, to je moc široký pojem) a zvýšiť chuť na sex (afrodiziakum)! Uhmm, ako afrodiziakum z tejto časti planéty sa považuje aj roh nosorožca, takže zázraky by som od Griffonie nečakal. Okrem účinku na ľudí sa tam zjavne používa aj na liečbu domácich zvierat. Ale týmto ešte nekončíme. Okrem zlepšenia nálady dokáže ešte znižovať pocit napätia a nervozity, zlepšovať kvalitu spánku a uľahčovať zaspávanie, znižovať bolesť svalov a znižovať chuť na jedlo! Jednu štúdiu, ktorá dosiahla takéto výsledky spomínala aj Wikipédia. V tejto štúdii (ku ktorej sa podozrivo nedá dostať cez jej DOI, upsík…) uvádza, že podávanie extraktu z Griffonie v skupine 20 obéznych žien viedlo k zlepšeniu niektorých (!) parametrov oproti skupine, ktorá dostávala placebo. Spomínané parametre boli body mass index (BMI), obvod ruky a obvod pásu a nejaká hrúbka kožných záhybov (?). Účinok preukázaný v skupine až 20 žien? A nechytila sa doteraz (spomínaná štúdia bola publikovaná v 2012) žiadna farmaceutická firma? Tak to musí na betón fungovať. A na tejto stránke (https://www.herbal-store.cz/clanek/69/griffonia-simplicifolia/) sú takí zlatí, že spomínajú aj čo sa stane pri „predávkovaní“ sa serotonínom spôsobenom niektorými liekmi, rastlinnými produktmi alebo ich kombináciou – serotonínový syndróm. Tu by som chcel len dodať, že naozajstný serotonínový symdróm môže skončiť smrťou. A tiež, že extrakt z Griffonie nemajú užívať ľudia s Downovým syndrómom. Podľa ďalšej stránky (http://www.medaprex.sk/sk/magazin-krasy/zdravy-zivot/nervujete-sa-a-nemozete-najst-pokoj-griffonia-je-odpoved-na-vase-problemy-749.html) okrem toho, čo bolo spomenuté aj na prvej stránke extrakt z Griffonie pomáha aj pri ADHD (porucha sústredenia sa). 

Takže poďme si to zhrnúť. To že 5-HTP je prekurzorom pre serotonín (5-HT) je úplná pravda. Jednoduchá rovnica viac serotonínu = štastie je ale už neplatná. Vplyv serotonínu a iných neurotransmiterov na psychiku je úžasne komplikovaným systémom, kde sú jednotlivé zložky citlivo naladané a prepojené. Treba pamätať, že serotonín má rôzne účinky aj mimo mozgu, že jeho výrazný nadbytok môže byť smrteľne nebezpečný (serotonínový syndróm!). 5-HTP a liečivá ovplyvňujúce serotonín majú antidepresívny účinok. To znamená, že potláčajú depresiu, nie že vedia vyvolať pocit eufórie. Čo sa týka účinku 5-HTP na spánok, na to sa používa už dlhší čas aj v „čistej“ forme a nejaký účinok tam je – porovnateľný s účinkom melatonínu. K potlačeniu chuti do jedla – rozhodne nie. Látka, alebo zmes látok, ktorá by naozaj mala takýto účinok, by bola diamantovou baňou (zlatá baňa je málo výnosná) pre farmaceutické firmy. A o afrodiziakách sa radšej ani baviť nebudem... 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.