Back to the list

HCK - Zastavte nadmerné hromadenie tuku v tele, predídete tak upchávaniu ciev

Určite každý z nás počul o hladine cholesterolu v krvi. Cholesterol patrí v biológii medzi lipidy. Chemicky je to steroid, ale to nie je teraz podstatné. Lipidy, alebo laicky tuky by sme mohli charakterizovať voľne ako vo vode nerozpustné látky. Okrem cholesterolu sem patria aj tuky (ako napríklad rôzne maste) a oleje (tie sú na rozdiel od tukov za izbovej teplote kvapalné). Okrem cholesterolu sa v krvi nachádzajú aj iné tuky. V krvi sú zabudované spolu so špeciálnymi proteínmi v lipoproteínových časticiach. 


Takto je možno vo vode nerozpustné látky (tekutou zložkou krvi je voda) transportovať cez krv. Týmto spôsobom sa k bunkám, ktoré lipidy potrebujú môžu tieto látky dostať v dostatočných množstvách. Avšak aj tento systém sa môže pokaziť. Jednou z možností ako sa to môže pokaziť je to, že sa niektoré z týchto lipidov začnú hromadiť v krvi. Takýto stav sa vo všeobecnosti nazýva hyperlipoproteínémia. Existuje viacero druhov a podtypov týchto porúch. Delia sa napríklad na primárne – geneticky spôsobené (príčinou vzniku je nejaká genetická porucha) a sekundárne, alebo takzvané získané, ktoré majú inú príčinu. Inak sa môžu tiež deliť aj podľa toho, ktorý typ tuku sa v krvi hromadí. Genetických faktorov pre rôzne hyperlipoproteínemie je naozaj veľa. Väčšinou sa jedná o poruchy rôznych enzýmov alebo receptorov, ktoré sú zodpovedné za správny metabolizmus lipidov. Primárne hyperlipoproteinémie sa samozrejme delia ešte na mnoho podtypov buď na základe toho kde vznikla genetická chyba alebo podľa toho, ktorý druh lipoproteínov je postihnutý poruchou. Okrem primárnych hyperlipoproteínémii sú tu ešte aj spomínané sekundárne (získané) typy. Tieto nie sú spôsobené genetickými zmenami, ale buď iným ochorením, alebo nejakou vonkajšou príčinou. Z iných ochorení, ktoré môžu vyvolať hyperlipoproteínémie sú to napríklad cukrovka, choroby štítnej žľazy, zlyhanie obličiek, porúch pankreasu a iných. Okrem toho môžu byť príčinou vzniku aj niektoré lieky, alebo nadmerná konzumácia alkoholu. Príznaky rôznych podtypov hyperlipoproteínémií sa môžu líšiť, ale existuje pár príznakov, ktoré sú všeobecné pre takmer všetky podtypy. 


Asi najtypickejším symptómom je charakteristické hromadenie tukov v podkožnom tkanive. Takto nahromadený tuk potom vyzerá ako bielo-žltá vyrážka (hnisavý pupák), ktorá je ale sama o sebe neškodná. Tieto kožné poruchy sa nazývajú xantelazma alebo xantóm. Najväčším rizikom hyperlipoproteínémie je ale to, že prispieva k rozvoju ochorení ciev – ateroskleróze. Ateroskleróza sa dá stručne charakterizovať ako „upchávanie“ ciev, čo vedie k fatálnym následkom (infarkt a mŕtvica sú jedny z dvoch možných zakončení aterosklerózy). Moderná medicína pozná viacero skupín liekov, ktoré dokážu znižovať hladiny lipidov v krvi. Tieto lieky sú ale samozrejme len na predpis. Okrem týchto liekov a prísnej diéty existujú aj rôzne výživové doplnky. No a kde existujú výživové doplnky je aj zmes HCK Komplexu. V tejto zmesi sa nachádzajú rôzne vitamíny, minerály a dôležité zlúčeniny. Je tu proteogénna aminokyselina arginín, ktorá sa používa na zlepšenie funkcie ciev (vďaka jeho účasti na tvorbe NO (oxidu dusnatého). Ďalšou látkou je zwitterión L-karnitín, ktorý podporuje metabolizmus mastných kyselín. Kyselina listová, jeden z vitamínov B, o ktorej sa často tvrdí, že znižuje hladiny lipidov v krvi. Okrem kyseliny listovej sú tu aj vyššie hladiny kyanokobalamínu (vitamín B12) a pyridoxínu (vitamínu B6). Nakoniec sú tu aj antioxidanty, ako napríklad koenzým Q10, lykopén a selén.Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.