Back to the list

HCK - Vážne ochorenia pečene je možné zmierniť

Pred nejakým časom sme si povedali nejaké tie základné informácie ohľadom ochorení pečene. Vtedy som sľúbil, že ohľadom cirhózy pečene, si niečo bližšie povieme v samostatnom článku. Cirhóza je ťažké poškodenie pečene, pri ktorej je významne porušená správna funkcia tohto orgánu. Morfologicky sa cirhóza prejavuje masívnou premenou fyziologického tkaniva pečene. 


V pečeni vznikajú špecifické zápalové zmeny a objavuje sa prítomnosť jaziev (fibróza), pečeň sa stáva na dotyk tvrdou. Takéto preskúmanie pečene je však najčastejšie možné až pri pitve. Charakteristickejšie príznaky sa objavujú až pri pokročilejších štádiách. Možných symptómov je relatívne dosť. Patria sem zmeny veľkosti pečene (zväčšenie aj zmenšenie), zväčšenie sleziny, zvýšenie krvného tlaku, ascites (nahromadenie kvapaliny v bruchu), žltačka, masívne zväčšenie ciev na bruchu (vytvára charakteristický obraz na bruchu), strata hmotnosti, všeobecná slabosť, neurologické poruchy a podobne. Príčin vzniku cirhózy je tiež relatívne veľa, ale dajú sa zhrnúť všeobecne ako choroby alebo poranenia pečene. Všeobecne je jednou z hlavných príčin alkoholizmus (chronický), dlhodobé užívanie drog, otrava niektorými jedmi (aj niektorými liekmi!), vírusové hepatitídy, ochorenia žlčovodov, cystická fibróza, Wilsonova choroba (patologické hromadenie medi v tele človeka), niektoré parazitické ochorenia (hlavne také, čo sa vyskytujú v exotických chorobách), autoimunitné ochorenia a niektoré vrodené poruchy. Liečba cirhózy je založená buď na liečbe primárnej choroby, ktorá k nej prispieva (vírusové hepatitídy, Wilsonova choroba, parazitické ochorenia,...), detoxikácia (obmedzenia alkoholu a drog, terapia otravy jedmi) alebo diéta. V pokročilejších štádiách je jediným možným prístupom už len transplantácia pečene. 


V rámci podpornej terapie, je možné použitie aj špeciálnej zmesi HCK Komplexu. Je tu vyššie množstvo niektorých proteogénnych aminokyselín, hlavne takých s takzvaným rozvetveným bočným reťazcom (valín, leucín, izoleucín) ale aj niektorých iných (glutamín, prolín, ornitín). Výrazné zníženie hladiny aminokyselín s rozvetveným bočným reťazcom pri cirhóze je dlhodobo známe. Tu si musíme pripomenúť, že pečeň je hlavným miestom syntézy niektorých vysoko dôležitých proteínov v tele. Ďalej je tu L-karnitín (zwitteriónová zlúčenina), ktorého suplementácia pri cirhóze dokáže podľa niektorých štúdií zlepšovať neurologické príznaky. Ďalej sa v zmesi nachádza aj vápnik, zinok a horčík, ktorých krvné hladiny sú pri cirhóze znížené. Okrem vyššie uvedených je tu ešte aj silymarín, flavonoid nachádzajúci sa v rastline Silybium mariánske, ktorý je veľkým množstvom štúdií považovaný za vysoko účinný pri cirhóze ale aj iných poruchách pečene. Zvyšok zmesi je tvorený vitamínmi a antioxidanty. Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.