Back to the list

Nátržník husí a vzpriamený – aké je ich uplatnenie?


Nátržník husí (Potentilla anserina) je trváca bylina, ktorá môže dorásť do výšky 30 cm. Stonka je chlpatá a sú na nej jarmové perovito zložené listy s pílkovitým okrajom, ktoré sú na rube bielo plstnaté. Sýto žlté, jednotlivé kvety sú na dlhých stonkách, plodom sú nažky. Často rastie aj v mestách. U nás je to domáci druh. 


Na liečebné účely sa najčastejšie zbiera vňať v období od mája do augusta. Vňať sa musí dobre vysušiť. Menej sa zbiera podzemok na jar alebo na jeseň. Z obsahových látok sú v tejto rastline triesloviny, horčiny, flavonoidy, cholín a sliz. V ľudovom liečiteľstve sa používa hlavne na základe trieslovín proti hnačke, žalúdočné a črevné kŕče, proti krvácaniu ale aj na zápaly, napríklad v ústnej dutine. V niektorých častiach sveta sa že vraj konzumuje ako potrava.Nátržník vzpriamený (Potentilla erecta) je tiež trváca bylina, ktorá môže dosiahnuť výšku 40 centimetrov. Jej stonky sú len veľmi málo rozkonárené a sú tiež chlpaté. Listy sú troj až päť-početné listy s podlhovasto kopijovitými časťami so zúbkatými okrajmi. Malé žlté kvety sú na dlhých stopkách, plody sú nažky. 


Aj nátržník vzpriamený je domáci druh. Kvôli obsahovým látkam sa zbierajú podzemky na jar alebo na jeseň. Z podzemku treba odstrániť drobné korienky, rozrezať a dobre vysušiť. Z obsahových látok sú tu hlavne triesloviny, katechínové glykozidy, silice a živica. Na základe vysokého obsahu trieslovín sa používa proti hnačke, všetkým typom krvácania, zápalom ústnej sliznice (v forme výplachu), reumatizme a na niektoré ochorenia kože. Kedysi sa taktiež používala aj pri výrobe atramentu. V mnohých európskych kultúrach sa používa aj ako prísada do miestnych liehovín. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.