Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

Únava a bolesť v ústach? Možno vám chýba vitamín C 

Vitamín C, známy tiež ako askorbová kyselina je vitamínom pre ľudí a niektoré druhy zvierat (niektoré primáty, morské prasa). Ostatné živočíchy si dokážu kyselinu askorbovú nasyntetizovať a preto pre ne nie je vitamínom.

 Ako chemický názov naznačuje, vitamín C sa správa ako Brönstedova kyselina, ktorá sa často podáva vo forme jej solí. Štruktúrne sa kyselina askorbová podobá cukrom tvoriacim 5-článkový cyklus (pentózy). Spolu s vitamínmi skupiny B patrí do skupiny vo vode rozpustných vitamínov. Acidobázické vlastnosti tohto vitamínu sú spojené s redoxnými. 

Funkcia vitamínu C

Vitamín C patrí k dôležitým antioxidantom v ľudskom organizme. Okrem toho plní funkciu redoxného činidla a kofaktoru mnohých dôležitých enzýmov. Chýbanie vitamínu C – avitaminóza C, ktorá sa ľudovo nazýva skorbut bola známa už od staroveku. Začiatočnými príznakmi skorbutu je únava a bolesť v ústach, neskôr sa objavuje bolesť svalov a kostí, abnormálny vznik modrín, krvácanie z ďasien. V prípade pretrvávajúceho nedostatku vitamínu C sa objavujú naozaj vážne príznaky – vypadávanie (zdravých) zubov, žltačka (zmena farby kože a očí v dôsledku hromadenia bilirubínu v tele), edémy (hromadenie rôznych tekutín v dutinách tela), zlyhávanie funkcie obličiek, ťažké kŕče, delírium

Námorníci a ich choroby

Neliečený skorbut nakoniec končí bolestivou smrťou. Počas neskorého stredoveku a začiatku renesancie bol postrachom námorníkov, ktorí kvôli obmedzeným zásobám potravy na túto chorobu často trpeli a zomierali. Bolo jasné, že chorobu spôsobuje nedostatok nejakej suroviny v strave námorníkov, a preto sa hľadalo riešenie, ako predísť alebo vyliečiť túto chorobu. Hľadala sa potravina alebo potraviny, ktoré by viedli k vyliečeniu skorbutu. 

Prvým postupom bola konzumácia surového mäsa. Hlavným problémom tohto prístupu bol zrejmý nedostatok čerstvého a neskazeného mäsa na lodi. Tepelne a inak spracované mäso bolo zjavne neúčinné, a preto bol tento postup väčšinou neefektívny, nakoľko jediné čerstvé mäso na lodi sa dalo zohnať, ak sa niečo ulovilo na pobreží počas cesty. 

Ďalším prístupom bola konzumácia kyslých potravín. Riešením bola konzumácia čerstvých citrusových plodov. Problémom bola rovnako ako v prípade mäsa čerstvosť, aj keď bolo jasné že citrusové plody vydržia v „čerstvom“ stave dlhšie ako surové mäso, bolo nutné nájsť lepšie riešenie. Rozumné riešenie sa zdalo byť nahradenie celých citrusov šťavou z nich. Tento prístup však bol veľkým sklamaním. Toto bolo dôsledkom nesprávneho skladovania, čím boli tieto šťavy vystavené vzduchu a slnečnému žiareniu a uskladnenie týchto štiav v kovových nádobách. 

Vitamín C vystavený týmto vonkajším vplyvom podlieha chemickým zmenám, ktoré spôsobujú stratu jeho aktivity. Tento problém bol vyriešený nahradením citrusových plodov kyslou kapustou. Nakoniec bol začiatkom 20. storočia izolovaný a chemicky identifikovaný vitamín C. Okrem prevencie vzniku skorbutu sa dnes vitamín C používa ako populárny výživový doplnok. Hlavne k zvýšeniu imunity a v prevencii a terapii nádchy a chrípky, o čom sme si už nakoniec povedali.

Kde ho nájdete dnes?

Dnes existuje veľké množstvo výživových doplnkov so samostatným vitamínom C alebo jeho kombinácie s inými účinnými látkami. Sem patria výrobky rady Celaskon, Cetebe alebo prípravky od klasických výrobcov výživových doplnkov, ako napríklad Jamieson, GS, Spektrum a podobne. Existujú vo forme tabletiek, kapsúl, práškov alebo šumivých tabliet. Nakoľko patrí vitamín C k vo vode rozpustným vitamínom, je prakticky nemožné sa ním predávkovať. Významnou formou sú prípravky, ktoré zaručujú predĺžené uvoľňovanie vitamínu C počas dlhého časového intervalu. Najhorúcejšou novinkou je ale vitamín C v tuku rozpustnej forme, ktorá sa nazýva Lipo-C-Askor. 

Čo je výhodou typu rozpustného v tukoch? 

Vitamín C v lipozómoch sa ukladá v tukovej vrstve, a tak vlastne predlžuje účinok vitamínu C, ktorý by inak bol vylúčený do moču. Okrem kombinácie vitamínu C s ostatnými vitamínmi alebo minerálmi sa vitamín C často kombinuje aj s inými liečivami vo voľnopredajných prípravkoch. S acetylsalicylovou kyselinou sa vyskytuje v šumivých prípravkoch Aspirínu a Acetylpyrínu. S inými liečivami sa kombinuje v prípravkoch proti nachladnutiu alebo chrípke, napríklad v Coldrexe. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.