Back to the list

Šungit - naozaj kameň na všetko?

Šungit (Shungit?), „It´s Shungit time!“. Ospravedlňte ma ale nemohol som si pomôcť, aby som neuviedol túto „Šungit“ variáciu známej hlášky z modernej pop-kultúry. Poznáte Šungit? Napriek trochu divne znejúcemu menu je to kameň zdravia. 


Teda aspoň podľa snáď oficiálnej (slovenskej) stránky to tak je. Je to známa hornina s obsahom fullerénov (https://sungittime.sk/o-sungite/) . Fullerén je podľa nich organická molekula a jej kryštalická forma – fullerit je zdá sa prechodnou formou medzi organickými a anorganickými látkami. Toto musím využiť, aby sme si opäť povedali niečo z oblasti chémie! Fullerény (áno je ich viac...) sú jednou z allotropií uhlíka. Allotropie sú iné priestorové usporiadanie atómov toho istého prvku. Široká verejnosť v zásade pozná len dve najznámejšie allotropie uhlíku – grafit a diamant. V skutočnosti existuje viacej allotropií uhlíka. V prípade grafitu sú atómy uhlíka usporiadané do šesťuholníkov, tieto vrstvy sú potom „naukladané“ na seba a tieto vrstvy sú viazané výrazne slabšími väzbami ako sú viazané jednotlivé atómy v šesťuholníkoch. Pôsobením relatívne malej sily sa môžu tieto vrstve po sebe navzájom pohybovať alebo až dokonca oddeliť. To je príčina, prečo sa dá ceruzkou písať na papier. Vrstva grafitu v tuhe ceruzky sa oddelí a ostane na papieri. V prípade diamantu je uhlík usporiadaný do trojrozmernej siete. Na každý atóm uhlíka sú kovalentne naviazané ešte štyri ďalšie atómy uhlíka. Geometricky by sa to dalo opísať takto: centrálny atóm uhlíka je v strede pravidelného štvorstenu (ihlan, ktorého základňou je rovnostranný trojuholník), ostatné štyri uhlíkové atómy sú potom usporiadané na vrcholoch (hrotoch) toho štvorstena, vzdialené rovnako od centrálneho atómu uhlíka. Toto priestorové usporiadanie poskytuje charakteristickú tvrdosť a mechanickú odolnosť diamantu. Fullerény obsahujú atómy uhlíka usporiadané do šesť a päťuholníkov, avšak tieto netvoria rovnú vrstvu ale sú usporiadané do rôznych „guľovitých“ útvarov alebo tvoria ako keby trubice. Chémia fullerénov je veľmi zaujímavou oblasťou organickej chémie v dnešnej dobe. Na stránke sa ďalej uvádza, že fullerény a ich deriváty sú silné antioxidanty (samozrejme!). Nie som si istý, ale osobne vcelku pochybujem, že by samotné fullerény mali výrazne antioxidačné vlastnosti, ale je možné že sa mýlim. O „derivátoch“ je veľmi ťažko hovoriť, nakoľko je to nesmierne široký pojem. Ďalej sa uvádza, že fullerén(y) sú vzácnou formou uhlíka, ktorá predstavuje molekuly s najväčšou možnou symetriou. S týmto by sa dalo súhlasiť, aj keď bolo by dobré upresniť, že to so symetriou platí pre „guľovité“ fullerény (jeden z nich napríklad vyzerá ako futbalová lopta...). Potom sa uvádza, že fullerény majú vynikajúce vodivé a absorpčné vlastnosti. To o absorpčných vlastnostiach je pravda, rovnako ako je tomu pri amorfnom uhlíku (živočíšne uhlie). A vodivosť? Uhmm elektrická, alebo tepelná? Neviem. Nakoniec je to zakončené, že vďaka týmto vlastnostiam šungitová voda dokonale hydratuje a ošetruje jednotlivé orgány a celé telo. 

Pozrime sa teraz čo o Šungite vraví wikipédia (https://en.wikipedia.org/wiki/Shungite). Je to čierny, lesklý, nekryštalický mineraloid, ktorý je zložený hlavne z uhlíka. Prvý krát bol popísaný z náleziska neďaleko dediny Šunga v Rusku (oh, mám flashback na múmijo!). Podľa wikipédia obsahuje len veľmi malé množstvo fullerénov (menej ako 0,001 %). Tiež sa uvádza, že okrem Ruska bol Šungit nájdený aj v Indii, Austrálii, Kazachstane a v Kongu. Uvádza sa tu, že antibakteriálne účinky Šungitu pri čistení vody boli potvrdené moderným testovaním.Ja osobne som sa stretol so Šungitom ešte v predcházdajúcej lekárni, kde som pracoval a tam som videl Šungit používaný na čistenie vody. Ako som už vyššie povedal a aj to potvrdilo moderné testovanie, tento spôsob využitia Šungitu má naozaj niečo do seba. Ale teraz v tejto lekárni som zistil, že je aj šungitové mydlo! A nielen hocijaké, ale exkluzívne prírodné mydlo. Obsahuje okrem prášku samotného Šungitu aj šungitom očistenú vodu, olivový, kokosový, mandľový, ricínový olej, bambucké maslo a vitamín E (zrejme ako antioxidant). Samozrejme neobsahuje syntetické a konzervačné látky. Okrem čistenia kože, ešte aj hydratuje a zvláčňuje kožu a chráni pred tvorbou zápalov na koži. Samozrejme odporúča sa používať výlučne spolu so šungitom očistenou vodou. Úprimne, prečo nie? V dnešnej dobe uhlík obsahujúcich zubných pást, žuvačiek a rôznej kozmetiky ma šungitové mydlo moc neprekvapuje. Povedal by som, že to zrejme bude mať aj nejaký ten pozitívny účinok na kožu. Absorpcia nečistôt a niektorých patogénov z povrchu kože určite nezaškodí. Lenže potom som v rámci písania tohto článku pozrel Šungit na internete a až tam som našiel „čisté zlato“. 

Toto som dovtedy nevedel, ale Šungit dokáže bojovať aj proti elektromagnetickéu smogu! Možno to je dôsledok tej skvelej vodivosti fullerénov, čo spomínali predtým. Presne tak, Šungit nám konečne dokázal pomôcť v boji s touto pliagou moderného človeka. A to v dvoch „radách“ produktov. Prvou sú platničky na mobil. Tieto štýlové platničky v tvare kruhu (vyzerá to ako malý hokejový puk) alebo obdlžníka so štýlovým logom Šungit time sa nalepia na váš mobil, alebo na obal mobilu a ste v bezpečí. Šungit znižuje až desaťnásobne frekvencie od 900 do 1800 MHz! A okrem tohto ochranného účinku budete ešte vyzerať totálne „cool“ s tou vecou nalepenou na mobile! Druhou radou sú Šungitové pyramídy. Citujem: „... sú riešenia pre silné vplyvy z geoaktívnych zón a porúch zemskej kôry, ak ju dáte k zdroju elektrického napätia pohlcuje elektrosmog.“ A okrem toho samozrejme zlepšuje stav ľudí. Takže nielen elektromagnetický smog ale aj geokatívne poruchy (???)! Podľa tejto stránky geoaktívne poruchy alebo anomálie sú napríklad zlomy (čoho?), poklesy (ešte raz, čoho?) alebo podzemné vodné toky. Podzemné vodné toky, to myslia len prírodné pramene alebo aj kanály, potrubia a podobne? Elektromagnetický smog je zmesou frekvencií (?) všetkých vysielačov, telefónov, počítačov a ešte všetkého možného. Prečo tvar pyramídy? Tak zjavne ak Šungit vytvarujete do pyramídy tak dokáže pohlcovať elektromagnetické žiarenie v pásme 100 kHz až 2000 MHz! Samozrejme, čím väčšia pyramída, tým väčší priestor dokáže „vykryť“, pretože ako všetci vieme, elektromagnetické žiarenie je prirodzene priťahované k veciam tvaru pyramídy. Takáto pyramída čistí priestor od elektromagnetického smogu medzi človekom a elektrickým spotrebičom. Takže pyramídu pre váš televízor, počítač, laptop, diaľkové ovládače, mikrovlnku, stereosystém, práčku, vibrátor (!), modem, GPS systém v aute, projektor, a tak ďalej. Oh a raz za mesiac treba šungitovú pyramídu opláchnuť prúdom vody... To ich očistí od nahromadeného elektromagnetického smogu. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.