Vegetariánstvo je spôsob stravovania, ktorý zakazuje konzumáciu akéhokoľvek mäsa a mäsových výrobkov. Dôvodov prečo sa rozhodnúť pre takýto stravovací režim (alebo skôr životný štýl) je viacero. V západnom svete je asi najčastejším dôvodom rešpekt ku životu zvierat, ktoré by museli zomrieť počas „výroby“ mäsa a mäsových produktov. Toto je veľmi často spojené spolu s obhajobou a bojom za práva zvierat a ekologickým zmýšľaním.
Niektoré východné náboženstvá a filozofie tiež zahŕňajú prvky tohto stravovacieho režimu. Niektorí ľudia si tiež zvolili vegetariánsku cestu na základe zdravotných problémov. Existujú rôzne varianty vegetariánskej diéty, niektoré okrem mäsa zakazujú ešte aj vajcia a/alebo aj mlieko a mliečne výrobky. Nakoniec je tu potom ešte známy veganizmus. Ktorý zahŕňa zákaz konzumácie všetkých potravín živočíšneho pôvodu ale aj potravín pri ktorých príprave sa využívajú materiály pochádzajúce zo živočíchov. To znamená že okrem klasických „verboten“ potravín (mäso, vajcia, mlieko, mliečne výrobky) sem patria napríklad aj med alebo želatína. A veganizmus je naozaj už viac životný štýl, lebo už je bežná aj kozmetika pre vegánov. Keď si raz na nočnej službe ku mne prišiel jeden mladík pýtať vegánsky lubrikačný gél, skoro som sa váľal od smiechu po zemi. Ale vráťme sa späť k vegetariánskej diéte, čo je predmetom tohto článku. Dá sa povedať, že tento druh stravovania má svoje výhody aj nevýhody. Výhodami vegetariánskeho prístupu k stravovaniu je hlavne zníženie rizika vzniku mnohých závažných, civilizačných ochorení, napríklad hypertenzie, cukrovky typu 2 a iných chorôb kardiovaskulárneho systému. Najväčšou nevýhodou je že takéto stravovanie bez užívania rôznych výživových doplnkov nie je adekvátne pre niektorých ľudí alebo v niektorých obdobiach ľudského života. Ako je napríklad obdobie rastu dieťaťa, dospievania, tehotenstva alebo kojenia. Veď nakoniec človek sa nevyvinul ako bylinožravec. Na rozdiel napríklad od kravy máme len jeden žalúdok. Pointov je že aby vegetariánska diéta bola vhodná úplne pre každého je nutné k nej užívať výživové doplnky umelo vytvorené. Mnohí autori tvrdia, že vegetariánom môžu chýbať niektoré esenciálne aminokyseliny, zinok a jód. Toto tvrdenie zatiaľ nie je potvrdené vedeckými štúdiami. Ďalším ale tento krát už potvrdeným nedostatkom je vitamín B12. Nedostatok vitamínu B12 (kyanokobalamín) môže viesť k špecifickému typu chudokrvnosti (megaloblastická anémia) a poškodeniu nervov. Potom sú to ešte nenasýtené mastné kyseliny.
Známym argumentom je nedostatok železa u vegetariánov. Aj keď niektoré štúdie nenašli znížene obsahu železa v krvi ú vegetariánov v porovnaní s tými čo konzumujú mäso, je zhoda že vegetariánska strava bez výživových doplnkov nie je vhodná pre rastúce deti a tehotné ženy. Čo sú skupiny ktoré potrebujú vyššie koncentrácie železa v potrave. Mnohé potraviny konzumované vegetariánmi obsahujú relatívne vysoké množstvo železa, avšak je to v tej ťažko vstrebateľnej forme. V týchto prípadoch je často používaný vitamín C na zlepšenie vstrebávania železa. Ako veľmi je železo potrebné pre človeka si určite nemusíme pripomínať. Ale nie je nutné upadať do beznádeje! Vyššie sme si uviedli že vegetariánska diéta je naozaj bezpečná a výživne dostačujúca len so súčasným užívaním rôznych výživových doplnkov. Ale prečo kupovať a užívať viaceré prípravky obsahujúce jeden alebo aj viacero nutrientov a vitamínov? Alebo taktiež prečo užívať masovo vyrábané multivitamínové prípravky určené pre všeobecnú verejnosť? Z HCK komplexu je tu špeciálna zmes určená práve pre vegetariánov! Táto zmes obsahuje vyvážený pomer dôležitých mikro aj makro nutrientov, aminokyselín, peptidov ale aj vitamínov. Je tu samozrejme železo, vápnik a selén z anorganických prvkov. Ďalej sú tu rôzne aminokyseliny ako napríklad arginín, karnitín, lyzín alebo taurín. Nakoniec sú tu samozrejme všetky vitamíny a skupina esenciálnych antioxidantov!