Back to the list

Rastlina Ginko biloba

Ginkgo dvojlaločné (Ginkgo biloba) je dvojdomý nahosemenný strom s nepravidelnou alebo kužeľovitou korunou. Dorastá do maximálnej výšky okolo 35 metrov a dožívajú sa relatívne vysokého veku (sú známe stromy staré okolo 2500 rokov). Má striedavé, stopkaté, dvojlaločné, vejárovité listy na krátkych a hrubých stopkách. Tvar listov je charakteristický pre strom. Listy sú opadavé. Samčie kvety sú zoskupené v riedkych jahňadách, samičie kvety sú jednotlivo uložené v pazuchách listeňov. 


Plodom je veľká žltá kôstkovica, ktorá je jedlá. Kôstky podobné orechom týchto plodov sú tiež jedlé. Tieto stromy boli veľmi dlho považované za vyhynuté a je možné ich charakterizovať ako botanické žijúce skameneliny. Skameneliny Ginkga sa datujú do obdobia viac ako 250 miliónov rokov. Nahosemenné rastliny sa vyvinuli ešte koncom prvohôr z vtedy vysoko rozšírených papraďorastov. K nahosemenným rastlinám dnes okrem Ginkga patria ešte cykasy a ihličnany a svoj vrchol dosiahli ešte v druhohorách, pričom kedysi boli najrozšírenejšími rastlinami tejto planéty. V modernej dobe bolo voľne rastúce Ginkgo objavené v niektorých oblastiach dnešnej Číny.

V Číne a v Japonsku sa Gingká už od staroveku pestovali ako okrasné a úžitkové rastliny. Z týchto oblastí ho potom ľudia rozšírili do rozličných častí sveta.V miestnej ľudovej medicíne sa tradične používali plody Gingka. Tieto obsahujú viaceré organické kyseliny, ako napríklad maslovú a octovú, pektín, cukry a triesloviny. V modernej západnej medicíne prevážilo používanie listov. Listy Ginkga obsahujú vysoký podiel špecifických bioflavonoidov (napríklad kvercetrín, izoramnetín, myrcetín alebo kampferol). Flavonoidy pochádzajúce z Gingka majú blahodarný účinok na malé cievy a vlásočnice. Ovplyvňujú priepustnosť stien spomínaných ciev a zároveň znižujú ich lomivosť, čím výrazne zlepšujú prekrvenie a tým aj okysličovanie orgánov, ktoré sú zásobované týmto cievami. Tento účinok sa prejavuje hlavne na periférii a v niektorých oblastiach mozgu. 

Extrakty z Ginkga v rôznych liekových formách sa používajú v terapii rôznych ochorení, ktoré súvisia s poškodením ciev, najčastejšie rôzne angiosklerotické poruchy. Okrem flavonoidov obsahujú listy Gingka aj polyfenoly a rôzne terpenoidy. Lieky a výživové doplnky obsahujúce extrakty z Gingka sa dnes používajú v terapii porúch pamäti, Alzheimerovej choroby, tinitusu, ochorení žíl, poškodenia po cievnych príhodách a niekedy aj pri vysokom krvnom tlaku. U nás existuje aj niekoľko liekov na lekársky predpis obsahujúcich extrakt z Ginkga. 

Agát biely (Robinia pseudoacacia) je tŕnitý strom s nepárno perovitými listami. Kvety sú súmerné, biele s výraznou vôňou. Plodom sú sploštené struky. Originálne pochádza zo severnej Ameriky, z kadiaľ bol zavlečený do Európy hlavne ako okrasná drevina. Je dôležitou medonosnou rastlinou u nás. Z agátu sa zbierajú buď celé súkvetia aj s lístkami alebo len jednotlivé kvety. Na prípravu homeopatických prípravkov sa zbiera aj kôra. Okrem kvetov je celý strom jedovatý, za čo je zodpovedný toxalbumín robín. Kvety obsahujú hlavne netoxické flavonoidné glykozidy. V riadnej medicíne sa agát používa len na úpravu vône. V ľudovom liečiteľstve sa zápar z kvetov používa proti kŕčom. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.