Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je trváca bylina ktorá maximálne dorastá do výšky okolo 30 cm. Listy sú uložené v prízemnej ružice, sú obrátene vajcovitého tvaru s jemným zúbkatým okrajom. Charakteristické sýto-žlté kvety sú na dlhých bezlistých stonkách.
Plodom sú nažky s chocholcom, ktoré sú taktiež veľmi charakteristické u nás (ako deti sa moja generácia ešte zabávala odfúkavaním zrelých nažiek zo stonky...). Po porušení celistvosti púpavy z nej vyteká biela kvapalina s výrazným zápachom. Je to domáca rastlina na Slovensku, často je ju možno vidieť aj na trávnatých plochách v mestách. Z originálny domov sa považuje Európa alebo Ázia, dnes je rozšírená človekom skoro na celej severnej pologuli.
Pre liečebné účely sa zbierajú korene (najčastejšie na jeseň), vňať (skoro na jar) a niekedy aj samostatný list (od mája až po október). Všetky časti púpavy treba dobre umyť a aj vysušiť (pozor na vytekajúce mlieko). Z obsahových látok je tu inulín (zásobný polysacharid, ktorý je vhodný aj pre diabetikov), horčiny (napríklad taraxacín, laktupikrín), saponíny, vitamíny a cholín. Púpava sa v ľudovom liečiteľstve používa napríklad na zvýšenie tvorby moču, tráviacich štiav a žlčových kyselín. V niektorých krajinách sa púpava dokonca konzumuje. Listy aj koreň púpavy je možné konzumovať. V niektorých krajinách sa dokonca z púpavy vyrába víno.