Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

Oleje 4

V štvrtom pokračovaní tejto minisérie o rastlinných olejoch si prejdeme ďalšie príklady pochádzajúce niekedy z prekvapujúcich zdrojov.


Olej z vlašských orechov

Tento olej pochádza z plodov orecha kráľovského (Juglans regia). Tento olej obsahuje relatívne veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Okrem toho obsahuje aj niektoré proteíny, v tukoch rozpustné vitamíny a niektoré esenciálne minerály. 

Vďaka pozitívnym účinkom na metabolizmus cholesterolu v ľudskom tele pôsobí ochranne na cievy a preventívne proti vzniku aterosklerózy. Taktiež zlepšuje prekrvenie mozgu a pamäť. 

Tento olej sa tiež môže použiť pri príprave jedál, hlavne v studenej kuchyni. Mimo toho sa tento olej používa aj na riedenie olejových farieb, na masáže alebo do fermeže.

Tekvicový olej

Tento olej pochádza zo semien tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Obsahuje tiež vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín, vápniku, draslíku a zinku. Posilňuje imunitný systém, zlepšuje prekrvenie organizmu a pomer cholesterolu v krvi. 

Vonkajšie podaný pôsobí priaznivo na kvalitu vlasov, pričom znižuje ich vypadávanie. V Rakúsku a niektorých balkánskych krajinách sa hojne používa v kuchyni. Zvláštnosťou tohto oleja je dichromatizmus, v hrubej vrstve má tmavo-červenú farba, zatiaľ čo v tenkej vrstve je svetlo-zelený.

Višňový olej

Tento olej sa vyrába z kôstok niektorých stromov rodu ružovité (prunus). Okrem mastných kyselín obsahuje vitamín E a B12, flavonoidy a izoflavóny. Má priaznivé účinky hlavne na krvný obeh a cievy. 

Vďaka jeho charakteristickej vôni sa používa aj v kozmetike a parfumérii, vďaka chuti sa tiež používa ako dochucovadlo v kulinárstve.

Ríbezľový olej 

Vyrába sa zo semien plodu rôznych zástupcov robu ríbezlovité (ribes). Obsahuje vysoké množstvo rôznych mastných kyselín. Priaznivo vplýva na imunitný systém, krv, problémy spojené s menštruáciou a pri urologických problémoch. Používa sa tiež v kozmetike ako zdroj vône. 

Olej z Ostropestreca mariánskeho 

Ako názov napovedá, vyrába sa zo semien Ostropestreca (niekde sa uvádza Pestreca) mariánskeho (Silybum marianum) ľudovo bodliak. Tak ako aj celá rastlina sa tento olej používa na ochranu a regeneráciu pečene. Okrem toho zvyšuje tvorbu žlče, zmierňuje aterosklerózu a žalúdočné vredy. 

O aplikácii olejov a o metódach liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta. Objednajte si svoje oleje jednoducho a rýchlo v lekárni Apoteka Alexandra. Sme vám k dispozícii 24/7.