Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

Oleje 3

Nastal čas aby sme si povedali niečo málo ohľadom ďalších zaujímavých rastlinných olejoch. Po dvoch predchádzajúcich článkoch sa dostávame stále ďalej a ďalej k rastlinám, ktoré normálne s olejmi nespájame.



Marhuľový olej

Pochádza z Marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá je u nás známa hlavne pre svoje sladké oranžové plody. Obsahuje mnoho vitamínov zo skupiny B, C, E, A, pangámovú kyselinu, amygdalín a mnoho esenciálnych mastných kyselín. Priaznivo ovplyvňuje trávenie, zrak a regeneráciu buniek. Okrem tohto sa používa aj v kozmetike a v niektorých krajinách aj v kuchyni.


Kôprový olej

Pochádza z Kôpru voňavého (Anethum graveolens), ktorý sa požíva hlavne v kuchyni ako korenie. Aj olej z tejto rastliny sa vďaka svojej špecifickej vôni a chuti používa pri príprave jedál. Podporuje chuť do jedla, tvorbu tráviacich štiav a mlieka u dojčiacich žien. Používa sa aj proti plynatosti, hlavne u malých detí.


Rascový olej

Pochádza z Rasce lúčnej (Carum carvi), ktorej semiačka sa od dávnych čias používajú ako korenie. Okrem iného obsahuje terpén karvón, ktorý je zodpovedný za charakteristickú vôňu, vďaka, ktorej sa rascový olej používa aj v parfumérii. Pôsobí uvoľňujúce na dýchacie cesty, preto prináša úľavu pri alergiách a nádchach, zlepšuje trávenie a pôsobí proti plynatosti. Vonkajšie pôsobí aj na poškodenú kožu a niektoré druhy ekzémov.


Sezamový olej

Pochádza zo Sezamu indického (Sesamum indicum), ktorý sa u nás používa hlavne v kuchyni. Obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov, ako je napríklad sezamol. Okrem toho že sa používa aj pri príprave jedál, je tento olej často využívaný pri masáži, hlavne v Indii. Vnútorne zlepšuje trávenie, tvorbu a vylučovanie žlče, spevnenie cievnych stien, imunitu a tiež dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.


Olej z čierneho korenia

Pochádza z nesušených plodov Korenia čierneho (Piper nigrum), ktoré vysušené plody sa u nás používajú ako korenie. Vnútorne spôsobuje zvýšenú tvorbu tráviacich štiav, podporuje činnosť mozgu, žlčníka a pečene, zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak a pôsobí antioxidačne. Je často používaný v kozmetických prípravkoch a dlhodobo sa používa pri masážach.


Ohľadne týchto alebo aj iných rastlinných olejov opýtajte sa svojho lekára

alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.