Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

Oleje 2

V minulom článku o olejoch sme si povedali niečo o ľanovom, makovom a mandľovom oleji. V oblasti zdravej výživy existuje ale ešte veľké množstvo iných rastlinných olejov z povedzme „exotickejších“ druhov rastlín. 


Konopný olej

Pochádza z konopy siatej (Cannabis sativa), tiež známej ako technické konope. Táto priemyselne významná rastlina, ktorá slúži hlavne ako zdroj konopných vlákien. Tento kultivar konopy obsahuje iba minimálne množstvo omamných a psychotropných látok, vďaka ktorým je táto rastlina dnes tak populárna. Konopný olej sa získava lisovaním semien konopy a vyznačuje sa charakteristickou vôňou. Obsahuje veľké množstvo omega-3 a omega-6 esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, v tukoch rozpustné vitamíny (A, D a E) a iba veľmi malé množstvo nasýtených mastných kyselín. Pri vonkajšom použitý má proti zápalový a premasťujúci účinok, ktorý je vysoko prospešný najmä pri atopickom ekzéme. Okrem tohto sa konopný olej využíva aj v príprave farmaceutických aj kozmetických krémov a mastí.


Argánový olej

Pochádza z arganovníka tŕnistého (Argania spinosa). Arganovník je ihličnatý strom, ktorý pôvodne pochádza zo severnej Afriky. V dnešnej dobe sa vyskytuje len v určitých oblastiach Maroka, Alžírska a Izraela a preto je veľmi vzácny. Zdrojom oleja sú jadrá plodov tohto stromu. Už od dávnych čias je súčasťou kuchyne Maročanov. Obsahuje vysoké množstvo esenciálnych mastných kyselín, vitamín E, skvalén, karotény a rôzne fenolické látky. Pri vonkajšom použití je mu pripisované takmer zázračné množstvo účinkov. Silný antioxidačný efekt, ktorý je spojený s redukciou starnutia (tzv. anti-ageing). Výrazný hydratačný efekt a zvyšovanie elasticity kože – redukcia vrások, strií pri tehotenstve a jaziev. Antiseptický účinok, ktorý je obzvlášť vhodný proti akné. Posilnenie štruktúry a rastu nechtov a vlasov a výrazne stimulujúci efekt na imunitu. Rovnako ako je tomu u ostatných rastlinných olejoch aj argánový olej je často používaný v kozmetických výrobkoch.


Hroznový olej

Pochádza z viniča hroznorodého (Vitis vinifera). Pripravuje sa lisovaním semien hrozna, ktoré sú vedľajším produktom pri výrobe vína. Obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E a D, kyseliny askorbovej a fytosterolov. Je to jedlý olej, ktorý má široké uplatnenie hlavne v studenej kuchyni. Jeho vnútorné užívanie znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha zachovávať pružnosť a priechodnosť ciev a má protizápalový účinok. Toto sa uplatňuje pri terapii aterosklerózy, kŕčových žíl, zápalov kože a pri menopauze. Používa sa samozrejme aj v kozmetike.

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia opýtajte sa svojho lekára

alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7