Rastlinné a živočíšne oleje boli ľuďmi používané už od dávnych vekov. Slúžili ako zdroj potravy, pomocné látky pri príprave jedál a liekov ale aj v oblasti remesiel. Rastlinné oleje ostali dodnes veľmi dôležitou súčasťou kuchyne aj prípravy liečivých prípravkov a kozmetiky. Tieto oleje sa z rastlín získavajú rôznymi metódami, ale najčistejším spôsobom je lisovanie za studena, pri ktorom nie sú používané pri procese žiadne iné látky alebo zvýšená teplota. Pozrime sa bližšie na niektoré známejšie príklady rastlinných olejov.
Ľanový olej
Pochádza z ľanu siateho (Linum usitatissimum), ktorý slúžil ako zdroj oleja ale aj textilných vlákien pre človeka od nepamäti. Jeho využitie v oblasti moderného Slovenska má tiež dávnu tradíciu. U nás sa používal a stále aj používa po vysušení ako fermež na ošetrenie spracovaného dreva. Ľanový olej obsahuje vysoké množstvá nenasýtených mastných kyselín, hlavne α-linolénovú kyselinu. Tieto mastné kyseliny pôsobia priaznivo na metabolizmus cholesterolu v ľudskom tele a olej má tiež protizápalové účinky. V kožných liečivých prípravkoch a v kozmetike sa využíva hlavne jeho premasťujúci účinok na suchú kožu. Jeho oxidácii sa zabraňuje pridaním prírodnych antioxidantov ako sú napríklad vitamíny skupiny E.
Makový olej
Pochádza z maku siateho (Papaver somniferum), ktorého semienká sú u nás dobre známe z kuchyne. Zrelé makové semienka sú používané na dochutenie mnohých koláčov a sladkých jedál ako sú napríklad tradičné makové buchty. Olej získaný z maku sa tiež používa v kulinárstve vďaka svojej typickej chuti ale aj v príprave liekov a ako výživový doplnok. Okrem nenasýtených mastných kyselín obsahuje ešte vysoké množstvo vitamínu E, fytosterolov ale aj prírodných solí horčíka a vápnika. Priaznivo pôsobí na množstvo a pomer cholesterolu, upokojujúco na nervovú sústavu a zmierňuje kŕče svalov a miernu bolesť. Samozrejme sa používa v mnohých kožných prípravkoch farmaceutického ale aj úžitkového pôvodu.
Mandľový olej
Mandle sú jedlým plodom Mandľovníka (Prunus amygdalus). Napriek tomu, že nepatria k "domácim" plodom u nás, tešia sa veľkej popularite v kuchyni samostatne alebo ako súčasť rôznych jedál a sladkostí. Mandle obsahujú olej, ktorý je bohatý na nasýtené aj nenasytené mastné kyseliny, vitamín E, niektoré aminokyseliny a minerály. Mandľový olej je tiež charakteristický svojou jemnou vôňou a chuťou. Používa sa aj ako vyživový doplnok u tehotných a dojčiacich žien, pretože dokáže zvyšiť tvorbu materského mlieka. Teší sa tiež častému použitiu v kozmetických prípravkoch a tiež ako masážny olej.
Ohľadne týchto alebo aj iných rastlinných olejov opýtajte sa svojho lekára
alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7