Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

O krémoch a mastiach: slnečnicový, olivový olej a iné 


V predchádzajúcich dieloch ohľadom tejto témy sme si prešli polotuhé pomocné látky používané na výrobu krémov a mastí. Dnes by sme teda venovali tekutým alebo kvapalným látkam.  


Keďže väčšinu olejov používaných vo farmácii sme si prešli už v článkoch o rastlinných olejoch. V poslednom blogovom príspevku sme si spomenuli, na aké účely sa používajú včelie vosky a kakaové maslo. Tentokrát sa zameriame aj na slnečnicový, olivový a ricínový olej. 

Slnečnicový olej netreba predstavovať

Patrí sem aj rafinovaný slnečnicový olej (Helianthi annui oleum), ktorý sa vyrába lisovaním semien slnečnice ročnej (Helianthus annuus). Obsahuje vysoké množstvo rôznych nasýtených aj nenasýtených mastných kyselín, steroly, vitamín E a ďalšie prírodné látky. Je svetlo-žltej farby s typickou jemnou vôňou. Okrem farmácie sa, samozrejme, používa aj v kuchyni. 

Olivový olej nie je iba do kuchyne

Ďalej je to všeobecne známy olivový olej (oleum olivae), ktorý je od antických čias používaný aj v kuchyni. Vzniká lisovaním plodov Olivy európskej (Olea europea). Obsahuje vysoké množstvo mastných kyselín, triacylgylcerolov týchto mastných kyselín, fytosterolov a fenolických látok. Čistý olivový olej je takmer bez farby a vône.   

Ricínový olej ako laxatívum

Ricínový olej (Ricini oleum) pochádza zo semien ricínovníka obyčajného (Ricinus communis). Tento olej musí byť ešte tepelne upravený po alebo počas extrakcie, pretože plody ricínovníka obsahujú smrteľne jedovatý toxalbumín ricín, ktorý je však zahriatím úplne inaktivovaný. 

Okrem klasických mastných kyselín a ich triacylglyceridov, obsahuje tento olej aj špecifické nenasýtené hydroxykyseliny a ich estery, napríklad kyselinu ricínolejovú. Vďaka prítomnosti hydroxy-nenasýtených mastných kyselín je možné ricinový olej používať aj ako laxatívum, aj keď v dnešnej dobe ho v tejto úlohe nahradili novšie syntetické laxatíva

Všetky spomenuté oleje sa okrem farmácii používajú aj v kozmetike a na výrobu mydiel. 

Z čoho je rybí olej?

Samotnou kategóriou v rámci olejov používaných vo farmácii je rybí olej (Iecoris Aselli oleum). Je to živočíšny olej pochádzajúci z pečene rýb z rodu treskovité (gadus). Obsahuje vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín, vitamínov A a D. 

Tento olej sa okrem jeho využitia pri príprave liekov používa ako výživový doplnok, kedysi veľmi rozšírený pre liečbu nedostatku vitamínu D u detí. Tento olej má charakteristický „rybací“ pach, ktorý je pre niektorých ľudí nepríjemný.

Čo je to glycerol?

Pri príprave polotuhých liekov sa oleje používajú ako olejovitá časť lieku alebo ako rozpúšťadlá pre liečivá použité v týchto prípravkoch. Okrem nich sa takto používa napríklad aj glycerol (glycerolum, propán-1,2,3-triol), po starom tiež glycerín.   

Je to bezfarebná kvapalina sladkastej chuti bez zápachu s vysokou viskozitou, ktorá sa neobmedzene mieša s vodou. V farmácii sa najčastejšie používa jeho 85% roztok vo vode. Okrem tohto použitia sa ešte vo farmácii používa na prípravu glycerínových čapíkov a niektorých lubrikačných gélov. Glycerol je tiež veľmi rozšírený v potravinárskom priemysle. 

Etanol ako liečivo 

Posledná kategória kvapalných pomocných látok je etanol alebo ľudovo povedané alkohol. Vo formácii sa nazýva Spiritus a používa sa v rôznych koncentráciách ako jeho vodný roztok. Od Spiritus dilutus – 60% roztok až po Spiritus concentratus – 96% roztok. 

Tinktúry pridávajú liekom chuť a vôňu

S etanolom sú spojené ešte tinktúry. Tinktúry sú etanolové roztoky, ktoré vznikajú vyluhovaním nejakej časti rastliny alebo aj živočíšnych materiálov. Tinktúry majú terapeutický alebo pomocný účinok v liekoch. 

K tinktúram s terapeutickým účinkom patrí napríklad dubienková tinktúra (Tinctura Gallarum) s vysokým obsahom trieslovín, kapsaicínová tinktúra (Tinctura Capsici) obsahujúce kapsaicín, čo je látka zodpovedná za pálivý účinok parpiky, tinktúra z koreňa valeriánky (Tinctura Valerianae) so sedatívnym a anxiolytickým účinkom, myrhová tinktúra (Tinctura Myrrhae) pripravená z myrhy, čo je stuhnutá živica z myrhovníku. 

K tinktúram s pomocným účinkom patria tinktúry, ktoré obsahujú látky, ktoré upravujú vôňu a v prípade vnútorne podávaných liekov aj chuť. Sem patrí napríklad pomarančová tinktúra (Tinctura Aurantii), gáfrová tinktúra (Camphorae spiritus) a iné.

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta ApotekyAlexandra. Sme vám k dispozícii 24/7.