Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

O krémoch a mastiach (5.diel) 

Dnes budeme pokračovať o tuhých látkach pridávaných do mastí, krémov a pást.  


Síra zabíja baktérie

Síra (sulfur) je chemicky čistý prvok, zo skupiny chalkogénov – v preklade sa dá povedať tých, čo tvoria rudu. Je to sýto žltá tuhá látka, ktorá sa môže vyskytovať vo viacerých formách. Vo farmácii sa používa vyzrážaná síra, ktorá má charakter jemného prášku, v ktorom sa často vyskytujú hrudky. Úplne čistá síra je bez zápachu, avšak väčšina jej anorganických a hlavne organických zlúčenín má typický nepríjemný zápach. Pre ľudí je to esenciálny prvok, ktorý sa často nachádza v štruktúre proteínov vo forme dvoch síru obsahujúcich aminokyselín – cysteínu a metionínu. 

V prírode sa môže síra vyskytovať aj ako ako čistý prvok, toto sa deje hlavne v miestach s vulkanickou aktivitou. Jej anorganické zlúčeniny sú minerály, z ktorých sú mnohé rudami, používanými pri ťažbe kovov – napríklad pyrit, tiež známy ako mačacie zlato – disulfid železnatý (FeS2), sfalerit – sulfid zinočnatý (ZnS), modrá skalica – pentahydrát síranu meďnatého (CuSO4 ∙5H2O) a podobne. Z organických zlúčenín sa okrem už spomenutých aminokyselín nachádza v mnohých ďalších zlúčeninách, napríklad v tých ktoré sú zodpovedné za „vôňu“ cesnaku a cibule, alebo vo všetkých penicilínových a cefalosporínových (β-laktámových) antibiotikách. 

Vo farmácii sa používa hlavne k príprave mastí, pást a suspenzií na vonkajšie použitie. Má keratolytické účinky (odstraňovanie nadbytočnej alebo odumretej kože pri niektorých patologických stavoch), zabíja baktérie, huby a taktiež niektoré parazity – napríklad pôvodcu svrabu. 

V zubárstve nájdete aj oxid zinočnatý

Oxid zinočnatý (zincum oxidatum, ZnO) je biely prášok bez zápachu, nerozpustný vo vode a v organických rozpúšťadlách. Vo farmácii má široké využitie. Jeho zmes s eugenolom (terpenoidný fenol) a s niektorými inými látkami sa nazýva zinkový cement, ktorý sa používa v zubárstve na tvorbu prechodných plomb. Oxid zinočnatý potláča rast baktérií, neutralizuje pach potu a odráža slnečné lúče. Jeho suspenzia v rôznych masťových základoch sa nazýva zinková pasta, v práškovom stave sa pridáva do niektorých zásypov. Okrem tohto sa často používa do slnečných krémov alebo lócii, vďaka jeho schopnosti odrážať UV-lúče. V kozmetike aj v umení sa používa ako biely pigment. 

Rezocinol na liečbu kožných ochorení

Rezorcinol (resorcinolum, 3-hydroxyfenol) sú bezfarebné kryštály, dobre rozpustné vo vode, etanole a étery, málo rozpustné v halogenovaných rozpúšťadlách a sulfide uhličitom. V prípravkoch na vonkajšie použitie sa prejavuje jeho antiseptický a dezinfekčný účinok. Používa sa v mastiach a krémoch na liečbu psoriázy, akné a niektoré druhy ekzémov. 

Mastenec nielen pre športovcov

Mastenec (talcum) je minerál, ktorý sa chemicky popisuje ako hydratovaný kremičitan horečnatý. Chemicky čistý je biely, v prírode sa však často vyskytuje zafarbený niektorými nečistotami. Po rozpráškovaní tvorí biely prášok, prakticky bez zápachu, ktorý sa používa vo farmácii. Používa sa pre jeho adstringentný a absorpčný účinok hlavne v zásypoch a v pastách. Mimo farmácie sa používa napríklad aj v potravinárstve a v športoch. Pri športoch je to ten biely prášok,  v ktorom si športovci vyváľajú ruky. Mastenec je schopný absorbovať pot na rukách a tým zabrániť šmýkaniu. 

Viac o týchto alebo ďalších mastiach a krémoch sa dozviete od svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7