Back to the list

Liečivé účinky koriandru

Koriander siaty (Coriandrum sativum) je jednoročná bylina vysoká okolo 50 cm s ryhovanou byľou. Listy sú stopkaté, trojito zárezové až perovo strihané s vajcovitými segmentmi, perovito zárezové s nerovnakým zúbkatým zakončením. Listy sú celistvo okrajové. Kvety sú usporiadané do plochých okolíkov, ktoré sú tvorené troma až šiestimi menšími okolíkmi. Sú bielo-ružovej farby a sú obojpohlavné. Plodom sú okrúhle dvojnažky. Všetky časti rastliny sú že vraj jedlé.


 Originálnym domovom Koriandru je považovaná oblasť stredozemného mora a blízkeho východu. U nás postupne zdomácnel. Tu sa často pestuje v záhradkách, ale rastie často aj divo. Používanie Koriandru v ľudovom liečiteľstve bolo zdokumentované už v starovekom Egypte. Všetky nadzemné časti tejto rastliny relatívne nepríjemne páchnu. V literatúre sa uvádza, že páchne ako ploštice (k tomuto sa rozhodne neviem vyjadriť). Od tohto faktu je odvodený aj grécky názov rastliny. 

U niektorých ľudí vraj dokáže tento zápach sám od seba vyvolať až nevoľnosť. Dôkladným sušením spomínaných častí rastliny sa tento zápach stráca a Koriander nadobúda príjemnú korenistú vôňu. Pre liečebné potreby sa zbierajú plody rastliny, najlepšie keď začínajú žltnúť na rastline (júl-august). Zbierajú sa celé okolíky alebo až rastliny, ktoré sa musia potom dostatočne vysušiť, čím získajú požadovanú arómu. Dôležitou súčasťou obsahových látok sú silice – linalol, geraniol, geraniol-acetát, pinén a iné. Za nepríjemný zápach čerstvej rastliny je zodpovedný terpenoidný aldehyd dekatriénal. V plode sa okrem silíc nachádzajú aj organické kyseliny, napríklad petrozelínová kyselina, triesloviny, pektín, vitamín C a cukry. 

V ľudovej medicíne sa používa ako karminatívum (to znamená že pomáha odbúravať nahromadený plyn v tráviacom trakte...), spazmolytikum (uvoľňuje kŕče hladkého svalstva), stomachikum (podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a napomáha tráveniu). Vonkajšie sa používa proti bolesti kĺbov a reumatizmu. Rastlina je často súčasťou rôznych čajovín. V dnešnej dobe sa plody koriandra používajú hojne ako korenina v kuchyni. 

Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je jednoročná bylina, ktorá môže dorásť až do výšky jedného metra. Má dutú ryhovanú stonku. Listy sú stopkaté, tri alebo štyri krát perovito strihané. Kvety sú malé, žlté a obojpohlavné, usporiadané do okolíkov. Plodom sú dvojnažky. Domovom rastliny je juhozápadná Ázia. U nás sa pestuje hlavne ako zelenina v záhradkách. Ako korenina aj ako liečivá rastlina sa používa už od staroveku, rovnako ako v prípade koriandru sú prvé zmienky o používaní Kôpru z čias starovekého Egypta. V ľudovej medicíne sa zbierajú hlavne plody, ktoré sú často nesprávne označované ako semená, ale zbiera sa aj vňať. Zbierané časti rastliny treba dôkladne vysušiť. Vňať sa používa hlavne ako korenie v rôznych druhoch jedál. Najdôležitejšími obsahovými látkami sú silice, ktoré sú zodpovedné za výraznú arómu kôpru, hlavne karvón, limonén, myristicín a felandrén. Okrem toho obsahujú ešte rôzne mastné kyseliny. 

Rastlina má karminatívny a stomachický účinok, ďalej dokáže tlmiť kašeľ a podporovať tvorbu materského mlieka. Rovnako ako koriander aj kôpor je často súčasťou čajovín. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.