Back to the list

Liečivé účinky brestu a smrekovca

Brest hrabolistý (Ulmus carpinifolia) je strom so stopkatými vajcovitými listami s pílkovitými okrajmi. Kvety sú usporiadané do okvetí. Strom kvitne predtým, než sa objavia listy. Plodom sú okrúhle krídlaté nažky. Brest originálne rástol vo väčšine Európy a v európskom Rusku. U nás je to domáci strom. 


V liečiteľstve sa používa už od staroveku. Na liečebné účely sa zbiera kôra brestu a to najlepšie na jar. Výťažky z kôry majú viaceré účinky – sťahujúci (adstringentný) a močopudný (diuretický). Kedysi sa používal napríklad pri hnačke, poruchách trávenia, potom zvonku na hemoroidy, hnisavé rany a na kloktanie. Z obsahových látok tu sú hlavne triesloviny, slizy, horčiny a kyselina kremičitá. 


Smrekovec opadavý (Larix decidua) je ihličnatý strom, ktorý v ideálnych podmienkach môže dorastať až do výšky 50 m s hnedou borkou. Listy sú ihlicovité, mäkké a ako to už meno stromu napovedá aj opadavé. Kvety sú jednodomé. Samčie sú sýto-žlté, jednotlivo umiestnené na konci brachyblastov. Samičie sú tmavo-červené na stopkách. Plodom sú šišky, semená sú hnedé, lesklé a krídlaté. U nás je to domáci strom, a je jediný (u nás pôvodne rastúci) ihličnan, ktorý u nás na zimu opadáva. Má že vraj veľmi kvalitné drevo. Tiež je významný tým, že na jeho kmeňoch často rastie farmaceuticky významná cudzopasná huba – trúdnik lekársky. Pre liečiteľstvo sa zberal balzam zo smrekovca. Tento balzam vyteká ako živica po navŕtaní kmeňa až do jadrového dreva. Prípravky obsahujúce tento balzam (hlavne nosové kvapky) sa používajú hlavne na inhaláciu pri rôznych problémoch dýchacích ciest. Hlavnými obsahovými látkami sú živicové kyseliny, silice (najmä borneol), horčiny a koniferín. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.