Cesnak kuchynský (Allium sativum) je bylina, ktorá v ideálnych podmienkach môže dorastať do 70 až 80 centimetrov. Listy sú ploché, na vrchnej strane žliabkatá, pričom sú skôr sivo-zelenej farby. Kvety bielej alebo bielo-žltej farby (špeciálne vyšľachtené odrody môžu mať aj iné farby) sú usporiadané do okolíkov, ktoré sú často obalené dlhým tulcom. U nás je cesnak domáca rastlina, ale samozrejme sa veľmi často pestuje v zeleninových záhradách. Za originálny domov cesnaku sa považuje centrálna Ázia. Dnes je rozšírený v mnohých častiach sveta.
Na liečebné a potravinárske účely sa používa už od staroveku. Pre liečebné upotrebenie sa zbierajú cibuľky cesnaku najčastejšie v lete. Po očistení a odrezaní byle sa nechávajú dobre uschnúť. Hlavnou obsahovou látkou je samozrejme silica, ktorá má výrazný a charakteristický zápach. Vo vnútri neporušeného strúčiku cesnaku sa aliín (S-alyl-L-cysteínsulfoxid), ktorý nemá zápach a je všeobecne len málo biologicky účinný. Pri porušení celistvosti strúčiku sa v bunkách aliín zmení pôsobením špeciálneho enzýmu (aliinázy) na nestabilnú kyselinu alylsulfénovú. Tá sa potom samovoľne premení na alicín (monosulfoxid dialyldisulfidu). Alicín je hlavnou chemikáliou, ktorá je zodpovedná za charakteristický cesnakový zápach a je tiež biologicky vysoko aktívny. Okrem toho sa v tejto silici nachádzajú aj iné sírne zlúčeniny – dialyldisulfid, S-metyl-L-cysteínsulfoxid (metylaliín) a S-propyl-L-cysteínsulfoxid (propylaliín). Okrem sírnych organických zlúčenín sa v cesnaku ešte nachádzajú aj mnohé vitamíny (viaceré z B skupiny, C a D), kyseliny nikotínová a nejaké tie steroidné zlúčeniny. Spomínané sírne zlúčeniny sú vysoko účinné antioxidanty, ktoré okrem toho majú aj protizápalový a chelatačné účinky (schopnosť viazať a odstraňovať z tela katióny ťažkých kovov).
O tom, že cesnak má bohaté spektrum účinkov na ľudský organizmus nie je pochýb. Zvyšuje tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav a žlče, pôsobí proti kŕčom tráviaceho traktu, má antibakteriálne a antimykotické účinky, účinkuje voči črevným parazitom, proti vysokému krvnému tlaku, ateroskleróze a zľahčuje dopady otravou niektorými ťažkými kovmi a podľa niektorých autorov účinkuje aj na rakovinu. Naozaj všestranné využitie cesnaku v kuchyni je rovnako populárne už od staroveku.Cesnak medvedí (Allium ursinum) je bylina, ktorá maximálne dosahuje okolo 30 centimetrov. Listy v tomto prípade vyrastajú priamo z cibuľky, stopkaté, oválne alebo kopijovité s dlhou stopkou. Kvety sú usporiadané do okolíkov s tulcovým obalom. U nás je domáci, a je rozšírený v skoro celej severnej pologuli Zeme. Na liečebné účely sa zbiera kvitnúca vňať (máj až jún), poprípade len samotná cibuľka (jún až august). Čo sa týka zloženia, je podobné ostatným rastlinám rodu allium (hlavne cesnak kuchynský a cibuľa). Je tu napríklad divinyldisulfid. Vôňa je podobná kuchynskému cesnaku ale dá sa relatívne ľahko rozoznať. Okrem toho sú tu aj horčiny a nejaké glykozidy. Jeho upotrebenie v liečiteľstve je tiež podobné kuchynskému cesnaku – hlavne na dezinfekciu tráviaceho traktu, vysoký krvný tlak, ateroskleróza a črevné parazity.