Back to the list

Lekárske využitie ďateliny a fazule

Ďatelina lúčna (Trifolium pratense) je trváca bylina, ktorá môže dosahovať výšku okolo 30 centimetrov. Stopka je chlpatá, listy sú striedavé, stopkaté, trojpočetné. Lístky sú celistvo okrajové, s troma časťami. Kvety sú bielej, svetlo-ružovej až červenej farby a sú usporiadané do hlávok. Plodom sú nepukavé struky. Je to domáci druh u nás, ako hospodárska rastlina, bola ďatelina šľachtená už od staroveku. Dnes je rozšírená na mnohých iných svetadieloch. 


Ako liečivá rastlina sa spomína až od stredoveku. Na liečebné účely sa zbiera hlavne kvet (máj až september). V ľudovom liečiteľstve má ďatelina prekvapivo široké upotrebenie. Používa sa hlavne proti hnačkám, okrem toho aj na ochorenia dýchacích ciest, cukrovke a na dezinfekciu rán. Z obsahových látok sú tu napríklad triesloviny, flavonoidy, asparagín a silice. 


Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) je jednoročná popínavá bylina, ktorej hlavná stonka môže dosiahnuť dĺžku až dva metre. Listy sú striedavé, perovito zložené. Kvety sú zložené do strapcov, bývajú rozmanitých farieb. Plodom sú charakteristické struky. Pôvodný domov fazule sa nachádza niekde v Južnej Amerike, kde je ako jedlo poznali už od staroveku. Dnes je už fazuľa vyšľachtená do mnohých foriem a podôb. V južnej Amerike dodnes rastie divoká fazuľa vo forme liany. Rovnako ako ďatelina aj fazuľa je dnes rozšírená vo väčšine sveta. Na potreby liečiteľstva sa zbierajú plody bez semien, čiže zožltnuté otvorené struky v čase august-september. Prípravky z plodov fazule sa používajú proti cukrovke, reume, ochoreniach obličiek, tuberkulóze a ako diuretikum. Dodnes je súčasťou čajoviny Diabetan. Obsahuje veľa biologicky účinných látok – aminokyseliny (hlavne arginín, asparagín, tryptofán a iné), flavonoidy, vitamín C, kyselinu kremičitú, puríny a iné. Semená (to čo sa konzumuje) obsahujú aj jedovatý proteín (fytohemaglutinín), ktorý je inaktivovaný varením vo vode. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra.