Back to the list

Kto má na svedomí záhadné Mumijo?


Mumiyo (mumijo) je záhadná „látka“, ktorej sa pripisuje množstvo liečivých a blahodarných vlastností. Čo to ale je a sú tvrdenia o ňom pravdivé? Poďme si na mumijo posvietiť, čo mumijo vlastne je? 


Podľa wikipédie to je hustá a lepkavá hmota podobná dechtu, ktorej farba môže byť od bielej až po tmavohnedú, ktorá sa nachádza v rôznych ázijských pohoriach, vrátane Kaukazu. Každé mumijo ktoré som videl v lekárni malo farbu od tmavohnedej až po čiernu. Na inej stránke som našiel informáciu, že čierne mumijo je až po očistení „surového“ mumija, čo by mohlo vysvetľovať moju osobnú skúsenosť s jeho farbou. Čierne mumijo je že vraj najúčinnejšia forma mumija. Na Wikipédii sa tiež nespomína vôňa mumija. Na druhej stránke sa jeho vôňa opisuje ako podobná asfaltu. Pre mňa osobne má mumijo nepríjemnú vôňu, ale to je môj subjektívny názor. Wikipédia tiež uvádza, že mumijo nie je klasický decht. Decht je kvapalná alebo polotuhá zmes rôznych uhľovodíkov a samotného uhlíka, ktorá sa nachádza priamo v prírode vo forme asfaltu, alebo sa dá vyrobiť z ropy, uhlia alebo z nejakého organického materiálu. Klasický decht nie je rozpustný vo vode. Po očistení a extrakcii surového mumija by sme mali získať čisté mumijo, inak že vraj na očistenie mumija stačí čistá voda. Čisté mumijo iná stránka opisuje ako homogénnu tmavo-hnedú pastovitú hmotu s leskom a charakteristickou vôňou, ktorá je hustejšia ako voda. Pod 20 °C by mala úplne stuhnúť, pri teplote ľudského teľa by malo mať charakter polotuhej hmoty (niečo ako masť). Ďalej je tu tvrdenie že mumijo by sa malo úplne rozpustiť vo vode – bezo zvyšku. Je zaujímavé že mumijo sa bezo zvyšku rozpustí vo vode a voda sa používa na jeho čistenie. Podľa vedeckého článku citovaného na konci je mumijo dobre rozpustné vo vode, alkohole a acetóne. Nakoniec je aj na spomínanej stránke spomenuté že vo vode v skutočnosti tvorí koloidný roztok a vo vedeckom článku je napísané že skutočnosti tvorí suspenzie. 

Druhá otázka. Čo je zdrojom mumija, respektíve ako vzniká mumijo? Na internete som našiel dve „teórie“. Podľa prvej je mumijo rastlinného pôvodu. Zdá sa že niektoré druhy rastlín sa pravidelne vyskytujú v blízkosti ložísk mumija. Preto sa predpokladá že odumreté časti rastlín tvoria základný zdroj mumija. Mumijo je známe v miestnej ľudovej medicíne už z čias pred naším letopočtom. V Rusku, Indii, Mongolsku, Tibete, Čine a v niektorých Zakaukazských republikách bývalého ZSSR je mumijo používané miestnymi liečiteľmi. V indickej ľudovej medicíne sa mumijo spomína už v 6. storočí pred naším letopočtom. Opisuje sa ako „krv hôr“, „pot hôr“ alebo ako „kamenný olej“, ktorý vyteká z prasklín v pohoriach, keď sú zahrievané lúčmi slnka. Podľa druhej teórie je mumijo v skutočnosti mineralizovaný trus niektorých vysokohorských hlodavcov. Jedná ruská expedícia že vraj študovala vysokohorské hraboše. Tieto hraboše počas jari, leta a jesene zbierali rastlinnú potravu do svojich skalných obydlí v dutinách. Počas zimy potom tieto hraboše žrali túto rastlinnú potravu a zároveň tam aj vykonávali potrebu. Táto „biomasa“ samozrejme ostala v dutinách hôr, kde za pekných letných dní, pri teplote že vraj okolo 40 °C podlieha bio-fyzikálnym procesom, premenám a zreje. Zreje ako dobré vínko, alebo ako fajnový kompost... Ďalšími podozrivými z tvorby mumija sú netopiere a holuby. Podľa serióznych výskumov je vek mumija väčšinou v desiatkach až stovkách rokov ale boli že vraj nájdené mumija, ktorých vek sa odhaduje na 15 000 rokov! 

Tretia otázka. Čo obsahuje mumijo? Podľa wikipédie 85 minerálov v iónovej forme, vitamíny a aminokyseliny. Zdá sa že sú to heterogénne zmesi rôznych organických polymérov, ktorých štruktúra nebola doposiaľ určená. Tieto látky majú dôležitú úlohu v udržiavaní ekosystémov prostredí v ktorých sa nachádzajú. Podľa ďalšej stránky obsahujú 30 stopových prvkov, 10 oxidov kovov, 6 esenciálnych aminokyselín, fosfolipidy, množstvo vitamínov, éterických olejov, celé proteíny, chlorofyl a mnoho iného! Podľa vedeckého článku naozaj obsahuje okrem vody a minerálnych látok aj proteíny, lipidy, steroidy a rôzne dusík neobsahujúce organické zlúčeniny. Z prvkov obsahuje draslík, vápnik, horčík, síru, sodík, hliník, arzén, bárium, železo, jód, meď a mangán. Určite obsahuje len minimálne množstvá niektorých týchto prvkov, lebo arzén a bárium sú vysoko jedovaté. 

Posledná otázka. Aké sú biologické účinky mumija na človeka? Podľa špeciálnej Ajurvédskej medicíny mám mumijo liečivý, posilňujúci a omladzujúci účinok. Uveďme si tu preto len niekoľko príkladov zo širokého spektra liečivých účinkov mumija na človeka. Zlepšuje hojenie rán, posilňuje zuby a kosti, výrazne zlepšuje mnohé kožné problémy (popáleniny, omrzliny, akné, bodnutie hmyzom a mnoho iného), posilňuje srdce, pomáha pri problémoch tráviaceho traktu (žalúdočné vredy, poruchy trávenia, otravy), pri problémoch urogenitálneho traktu, zvyšuje svalovú hmotu, dodáva energiu, lieči bakteriálne a vírusové ochorenia a nakoniec (samozrejme) má aj antioxidačné účinky. Takže mumijo má (aspoň podľa internetu) naozaj širokú paletu ľudskému zdraviu prospešných účinkov. Mumijo sa podáva perorálne vo forme tabliet alebo kapsúl. Ďalej je ho možno užívať vonkajšie vo forme kaše alebo roztoku mumija vo vode. A dámy pozor! Mumijo je možné užívať aj vo forme vaginálnych globule alebo čapíkov aj tam dole. Momentálne je veľkým hitom mumijo a rakytníkový olej obsahujúce vaginálne čapíky na terapiu mnohých ženských problémov. Tieto čapíky vyrábame bez problémov v našej lekárni. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.