Back to the list

Imelo biele - prospešný parazit?


Imelo biele (Viscum album) je vždyzelený dvojdomý „ker“ žlto-zelenej farby, ktorý v priemere môže dosahovať veľkosť až 50 centimetrov. Listy imela sú dužinaté, podlhovasto vajcovité v protistojnej polohe. Kvety sú drobné, žltej farby a usporiadané v rázsochách. Plody sú biele bobule. Imelo je parazitická rastlina, ktorá rastie na rôznych drevinách. 


V zime je vzhľadom nato, že je stále zelené, aj keď strom na ktorom parazituje je už bez listov, veľmi výrazné. Podľa povestí sa používalo v liečiteľstve už v staroveku. 


Zbiera sa vňať imela, čo je možné počas celého roku, aj v zime. Z obsahových látok sú tu prítomné acetylcholín a rôzne peptidy, ktorým sa pripisuje cytostatický (zastavenie rastu buniek) účinok. Kedysi sa používalo na liečbu vysokého krvného tlaku a rakoviny. Dnes sa už v jeho použitie v liečiteľstve neodporúča, pretože celá rastlina sa považuje za jedovatú. V moderných časoch sa spája s dekoráciou počas vianočných sviatkov. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.