Back to the list

Horčica alebo kapusta?


Horčica čierna (Brassica nigra), správne odborne pomenovaná kapusta čierna je jednoročná bylina, ktorá môže dosiahnuť výšku až jedného metra. Listy sú striedavé, dolné sú perovito laločnaté, horné sú vajcovitého alebo kopijovitého tvaru. Kvety sú bielo-žltej farby a sú usporiadané do strapcov. Plodom sú štvorhranné šešule. Samotné semená sú čiernej farby. Pôvodným domovom rastliny je Stredomorie, u nás zdomácnela a rastie tu aj divo. 


Horčica biela (Sinapis alba) je jednoročná bylina, ktorá môže dorastať až do výšky 60 centimetrov. Listy sú lýrovito perovito laločnaté až lýrovito perovito dielne. Kvety sú usporiadané do strapcov, najčastejšie žltej farby. Plodom sú štvorhranné šešule. Samotné semená sú svetlo-béžovej farby. Originálne pochádza z oblasti Stredomoria, u nás je to hospodárska rastlina a rastie aj divo.Obe horčice sa ako liečivé rastliny aj ako korenie používali už od staroveku. Na liečebné upotrebenie sa z oboch rastlín zbierajú len zrelé semená. Najčastejšie sa zbierajú v lete tak, že sa zbierajú celé rastliny a semená sa z nich vymlátia a potom sa samostatne sušia. Obsahové látky sú veľmi podobné. Obsahujú veľmi veľa oleja, ďalej glykozidy sinigrín (čierna) alebo sinalbín (biela) a silice. Sinigrín a aj sinalbín sa enzymaticky alebo chemicky štepia na rôzne organické zlúčeniny obsahujúce síru. Tieto sírne zlúčeniny sú zodpovedné za fyziologické účinky a charakteristickú vôňu a chuť spojenú s horčicou ako koreninou. V liečiteľstve sa z extraktov semien vyrábajú rôzne obklady, maste a krémy. Používajú sa hlavne pri reume, bolestiach kĺbov, zápalov kože a podobne. Semená hlavne horčice bielej sa samozrejme používajú aj ako známa korenina v kuchyni.


Kapusta hlávková (Brassica oleracea) je dvojročná bylina, ktorá dnes existuje vyšľachtená vo veľkom množstve variácií. Tá „klasická“ kapusta má dole veľké, lýrovito perovito strihané listy, väčšinou celistvo okrajové, vyššie listy sú podlhovasté alebo až kopijovité. Kvety sú usporiadané do strapcov, plodom sú oblé šešule. Originálnym domovom je oblasť Stredomoria, u nás je to klasická hospodárska rastlina, divo u nás nerastie. Ako jedlo sa kapusta spomína už v staroveku. Na liečebné účely sa zbierajú listy, zo ktorých sa často získava šťava. Historicky bolo významné použitie kapusty, čerstvej alebo skvasenej proti nedostatku vitamínu C (skorbutu). Okrem toho sa používali prípravky z kapusty aj voči ochoreniam žalúdku (hlavne žalúdočných vredov) a na zlepšenie trávenia. Z obsahových látok je tu veľmi veľa vitamínu C, rôzne minerály, sírne glykozidy podobné tým v horčice a tiooxazolidíny. Tiooxazolidíny sú chemické zlúčeniny, ktoré dokážu blokovať spracovanie jodidov štítnou žľazou. Nadmerná dávky týchto zlúčenín môžu viesť až vzniku strumy. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra.