Back to the list

Hloh obyčajný - skvelý na srdcové choroby

Hloh obyčajný (Crataegus oxyacantha) je ker alebo nízky strom s tŕňmi. Listy má podlhovasto obrátene vajcovité alebo predĺžene troj- alebo päťlaločnaté s pílkovitým okrajom. Kvety sú najčastejšie bielej farby a sú usporiadané do chocholíkovitých vrcholíkov. Plodmi sú červené malvice. 


Ide u nás o domáci druh, často je pestovaný ako okrasný ker alebo stromček v parkoch. Zdá sa, že v ľudovej medicíne sa začal používať niekedy počas stredoveku. Na toto využitie sa môže zbierať kvet (máj až jún), listy (máj až júl), takzvaná vňať – čo sú v skutočnosti listy spolu s kvetmi (apríl až jún), alebo aj plody (september až október). Z obsahových látok sa tu nachádzajú hlavne triterpenoidné kyseliny (napríklad krategolová a urzolová kyselina), amínopuríny, saponíny, flavonoidy (hyperozid, vitexín), v plodoch červené antokyány, vitamíny skupiny B a C a pektíny.


Hloh sa kedysi používal ako kardiotonikum (niektoré flavonoidy v hlohu majú podobné stimulačné účinky na srdce ako kardioglykozidy). Taktiež na zníženie krvného tlaku. Antokyánom (fenolické farbivá) z plodov majú že vraj sedatívne účinky. Hloh sa dodnes používa v čajovej zmesi určenej na srdcové choroby – Alvisan. Hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) je ker alebo nízky strom s tŕňmi. Listy má chlpaté, vajcovité alebo predĺžene päť- až sedemlaločnaté s pílkovitým okrajom. Kvety sú najčastejšie bielej farby a sú usporiadané do chocholíkovitých vrcholíkov. Plodmi sú tmavo-červené malé malvice. Aj tento hloh je u nás domácim krom. Čo sa týka obsahových látok, zbieraných častí rastliny a jeho využitia liečiteľstve je to rovnaké ako pri hlohu obyčajnom. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.