Niekoľko rokov dozadu som pre túto stránku napísal naozaj krátky článok o trávení. Ale to som bol ešte zelenáč. Boli to moje „literárne“ začiatky. Napriek tomu dúfam, že to čo som vtedy napísal bolo stráviteľné! Haha... Ale teraz nastal čas sa k tejto problematike vrátiť. Požívanie potravy je jednou z absolútne esenciálnych činností človeka, potrebných pre život.
Výber jedál je hlavne v dnešnej dobe naozaj pestrý. Už dávno nie sme odkázaný len na „lokálnu“ kuchyňu. Potraviny z takmer celého sveta sú bez väčších problémov dostupné aj obyčajnému človeku. Ohľadom kvality týchto potravín je to už náročnejšia debata. Na druhej strane sa stále viac rozširujú alergie a rôzne neznášanlivosti na niektoré druhy potravín. Stolovanie a stravovanie je dôležité ale nesmieme zabúdať, že to čo si navaríme nielen zjeme, ale musíme to potom aj stráviť! Trávenie by sa dalo charakterizovať ako proces, pri ktorom sa z požitej potravy získavajú potrebné živiny. Je to samozrejme komplikovaný proces, ktorý prebieha v mnohých častiach, relatívne komplikovaného tráviaceho traktu človeka. Možno to niektorých prekvapí ale trávenie začína už rovno v ústnej dutine, kde sa v slinách nachádza zopár tráviacich enzýmov. Potom jedlo putuje cez pažerák, čo je vlastne trubica do žalúdku. V žalúdku prebieha hlavne trávenie proteínov. Tie sú najprv rozložené pomocou tráviacich enzýmov na samostatné aminokyseliny, ktoré je potom možné absorbovať. Tu je potrebná prítomnosť žalúdočnej kyseliny (silne zriedená kyselina chlorovodíková). Veľmi častým problémom je nadbytočná kyselina, takzvané pálenie záhy, ale vážnym, aj keď naozaj zriedkavým problémom je aj nedostatok žalúdočnej kyseliny. Zo žalúdku potom spracovaná potrava putuje do tenkého čreva, kde prebieha absorpcia najväčšieho množstva živín. Poslednou zastávkou tejto trasy je hrubé črevo, kde prebieha absorpcia zvyšku živín a nadbytočnej vody. Nakoniec ešte dodám, že okrem orgánov, cez ktoré potrava fyzicky „cestuje“ sú pre trávenie esenciálne aj iné orgány, hlavne tie kde sa tvoria rôzne tráviace šťavy – slinné žľazy, pankreas a žlčník. Veci ktoré jeme sú chemicky rôzneho zloženia, ale to čo z nich získavame sa dá rozdeliť do niekoľkých skupín. Tri najväčšie skupiny sú proteíny (bielkoviny), lipidy (tuky) a sacharidy (cukry). Okrem nich z potravy potom ešte prijímame vitamíny, minerálne látky a v malom množstve aj vodu. Veď viete ako sa hovorí: Sme to čo jeme...
Ako všetky ostatné procesy v tele aj trávenie sa môže pokaziť. Každý z hore uvedených orgánov tráviaceho traktu môže podľahnúť nejakej chorobe, môže dôjsť k nedostatku tvorby tráviacich štiav, po prípade môže potrava urýchlene opustiť naše telo. Možností je naozaj veľa. No a čo robiť keď už niekto má problémy s trávením? Ako som spomenul už v predchádzajúcom článku existuje viacero možností. Pre milovníkov prírody sú dostupné rôzne rastlinné preparáty. Niektoré obsahové látky rastlín, napríklad takzvané horčiny zvyšujú tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav. Tieto látky sú dostupné vo forme čajovín, kvapiek alebo tabletiek. Druhou možnosťou sú potom preparáty, ktoré obsahujú jeden alebo viacero izolovaných tráviacich enzýmov. Tie sú najčastejšie v forme tabliet alebo kapsúl. Do tejto skupiny patria výrobky Pancreolan, Pangrol, Panzynorm, Panzytrat, Wobenzým a iné. Treťou alternatívou je ako inak HCK Komplex zmes. Táto zmes obsahuje napríklad L-glutamín. Glutamín je proteogénna aminokyselina, ktorá je najrozšírenejšou voľnou aminokyselinou v krvi človeka. Je potrebný vo vysokých koncentráciách pre správne fungovanie určitých buniek v črevách. Jeho dopĺňanie sa odporúča pri mnohých ochoreniach tráviaceho traktu. Ďalšou aminokyselinou je tá najjednoduchšia – glycín. Podľa niektorých štúdií glycín pomáha chrániť žalúdok a črevá pred oxidatívnym poškodením. Taktiež existujú výsledky ktoré naznačujú, že glycín dokáže zlepšovať problémy spôsobené zápalovými ochoreniami čriev. Ďalej sa v zmesi nachádza horčík. Vyššie koncentrácie horčíka znižujú tonus hladkých svalov orgánov tráviaceho traktu, čo napomáha lepšiemu tráveniu. Nízke hladiny zinku v krvi sú spojené s mnohými poruchami telesných funkcií u človeka, jednou z nich je aj trávenie. Preto je do zmesi pridaný aj nadbytočný zinok. Relatívne netradičnou zložkou tejto zmesi je arabská guma. Je to zmes rôznych polysacharidov a glykoproteínov, ktoré sa získavajú z určitého rodu stromov, ktoré rastú hlavne v oblasti rovníkovej Afriky. Arabská guma je bohatý zmes prírodnej vlákniny. Vláknina sa používa jednak ako „potrava“ pre prirodzenú mikroflóru v tráviacom trakte a tiež na zlepšenie motility čriev. Zvyšok zmesi je potom doplnený o vitamíny a esenciálne antioxidanty.