Back to the list

HCK - Pomoc pri reumatických ťažkostiach

Reuma je pojem, ktorý v neodbornej reči zahŕňa relatívne širokú paletu ochorení, ktoré sú charakterizované niekoľkými spoločnými črtami. A tie sú chronická bolesť kĺbov, kostí, svalov alebo spojivového tkaniva vyvolané dlhodobým zápalovým procesom. V rámci tohto článku sa budem venovať len reumatoidnej artritíde. 


Čo je (aspoň podľa mňa) choroba, ktorú ľudia majú na mysli, keď hovoria o reume. Reumatoidná artritída je chronická auto-imunitná choroba, ktorá primárne postihuje kĺby. Príznaky tohto ochorenia môžeme rozdeliť na tie ovplyvňujúce kĺby a na tie, ktoré ovplyvňujú iné časti teľa. Vo vnútri kĺbov vlastne prebieha ťažký, chronický zápal. Postihnuté kĺby sú opuchnuté, je v nich lokálne zvýšená teplota, bolia, sú stuhnuté a ich pohyblivosť je výrazne znížená. Najčastejšie sa to prejavuje na menších kĺboch ako sú tie na ruke, nohách alebo v krku. Ťažká a neliečená reumatoidná artritída potom vytvára charakteristický obraz „ pokrivených“ prstov na rukách alebo na nohe. Okrem kĺbov je relatívne často poškodená aj koža nad chorými kĺbmi. V ich blízkosti vznikajú reumatoidné nodule, čo sú škvrny na koži, ktoré sú na dotyk cítiť ako drsné a zhrubnuté plochy. Môžu sa objaviť aj začervenané plochy, trhliny v koži alebo dokonca aj nekrotické zmeny. Zriedkavo sa vyskytuje aj poškodenie iných orgánov ako je pečeň, obličky, nervová sústava alebo aj cievny systém. Mechanizmus vzniku reumatoidnej artritídy sme si vlastne už povedali – je to chronický zápal. Zápal je fyziologickou odpoveďou ľudského teľa na ochorenie alebo na vonkajšie patogénne podnety. Dlhodobý (patologický) zápal však vedie aj k poškodenie tkanív, kde taký zápal prebieha. Na poškodení tkanív sa podieľa bunková aj látková zložka imunitnej odpovedi. Hlavnou príčinou vzniku reumatoidnej artritídy sú genetické faktory, okrem nich sú aj iné ako infekcie a iné ochorenia kĺbov a nezdravý životný štýl. A čo sa dá robiť na liečbu reumatoidnej artritídy?


Existuje viacero liečiv, ktoré sa používajú v medicíne na terapiu tejto choroby. Spoločnou črtou všetkých týchto liečiv je ich protizápalový účinok. Niektoré z nich sa používajú aj ako imunosupresanty. Drvivá väčšina týchto liečiv sú samozrejme len na predpis. Veľkou zaujímavosťou v tejto skupine je to, že na liečbu reumatoidnej artritídy sa používajú aj zlúčeniny zlata (organické soli zlata). Okrem spomenutých liečiv sa ako podporná terapia používajú aj lieky na bolesť, vrátane voľnopredajných liekov. V ťažkých prípadoch sa reumatoidná artritída môže liečiť aj chirurgickým zákrokom. Ďalšou možnosťou sú potom aj rôzne typy „fyzikálnych terapií“. Sem patria napríklad liečba teplom, liečba vodou (hydroterapia), elektroterapia, medicínske cvičenia alebo terapia laserom. Nakoniec sú tu aj rôzne druhy a metódy alternatívnej medicíny. Sem mimo iného patrí napríklad akupunktúra, užívanie vysokých dávok vitamínov, rôzne bylinné extrakty. Podpornou terapiou reumatoidnej artritídy môže byť aj zmes HCK komplexu. Tak si teda napíšeme čo taká zmes obsahuje. Je tu samozrejme vápnik a zinok. Hodnoty vápnika a zinku v krvi sú počas reumatoidnej artritídy znížené a preto je dobré ich dopĺňať. O dôležitosti týchto kovov pre človeka si tu viac nebudeme hovoriť. Podľa internetu pomáha aj proteogénna aminokyselina L-lyzín. Tá že vraj dokáže zmierňovať príznaky reumatoidnej artritídy. Ďalej sú to potom ešte prírodné látky, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky. K tejto skupine patria napríklad flavonoidy (z nich treba spomenúť napríklad katechín) alebo dipeptid karnozín. Ďalej sú tu ešte aj klasické antioxidanty ako je selén, vitamín C a vitamín E. Oxidačný stres totiž úzko súvisí so zápalovou odpoveďou. Zloženie zmesi je doplnené ešte ostatnými minerálmi.Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.