Back to the list

HCK - Podporná liečba Parkinsonovej choroby

Parkinsonova choroba je ťažké ochorenia postihujúce centrálnu nervovú sústavu, pričom sa prejavuje hlavne ovplyvnením pohybového aparátu. Táto choroba je pomenovaná podľa anglického lekára Jamesa Parkinsona, ktorý ako jeden z prvých opísal túto poruchu v modernej medicíne. Hlavnými príznakmi tohto ochorenia sú patologické zmeny v pohybovom systéme. Asi najcharakteristickejším prejavom je kľudový tras tela. 


Na začiatku postihuje hlavne prsty na rukách neskôr sa šíri aj na zvyšok tela. Ďalej je to výrazné spomalenie pohybu spojené so zvýšením stuhnutia svalov. Z týchto príznakov vyplýva to, že ľudia chorí na Parkinsonovu chorobu majú problémy s udržiavaním rovnováhy, z čoho vyplýva zvýšenie rizika pádov. Okrem motoriky sú príznaky aj v rámci psychiky. Vznik demencie je často skorší ako u tých, ktorí netrpia Parkinsonovou chorobou, poruchy pamäti, jasného myslenia, častejší výskyt psychických porúch (depresie, úzkosti, rôzne fóbie) ale aj halucinácie alebo ťažké poruchy spánku. Mechanizmus vznik Parkinsonovej choroby je relatívne dobre známy. Je o smrť neurónov, ktoré vylučujú dopamín v časti mozgu zvanej čierna hmota (latinsky Substantia nigra). Tieto neuróny cez dopamín, čo je veľmi dôležitý neurotransmiter v mozgu, ovplyvňujú motorické funkcie. Keď odumrú, dôjde k výraznému zníženiu sekrécie dopamínu v tejto časti mozgu, čo je hlavnou príčinou vyššie uvedených symptómov. Na rozdiel od mechanizmu Parkinsonovej choroby je príčina jej vzniku doteraz nie presne známa. Existujú viaceré teórie, čo ju spôsobuje, ale ani jedna z nich nebola doteraz na 100% potvrdená. Prvou teóriou sú genetické príčiny. Rôzne poškodenie alebo chyby či mutácie v procesoch ovplyvňujúcich procesy vo vnútri neurónov v Substantia nigra sú podozrievané. Okrem genetiky, sú to ešte vplyvy životného prostredia. Je to účinok pesticídov a niektorých chemikálii na človeka. Nadmerné užívanie niektorých liekov dokáže vyvolať príznaky veľmi podobné symptómov Parkinsonovej choroby. 


A čo sa teda používa na terapiu tohto ochorenia? V modernej medicíne existujú viaceré skupiny liečiv na liečbu Parkinsonovej choroby. V drvivej väčšine prípadov sú to liečivá, ktoré ovplyvňujú dopamín a iné neurotransmitery v mozgu. Všetky tieto liečivá sú len na lekársky predpis. Mimo liekov je ďalšou možnosťou aj chirurgický zákrok na mozgu. Takýto zákrok je často spojený aj s implantáciou elektród do mozgu. Poslednou možnosťou je fyzické cvičenie a rehabilitácia, ktoré sú cielené hlavne na uľavenie motoriky ovplyvňujúcich problémov spojených s touto chorobou. Ale tento postup je samozrejme len jednou formou podpornej terapie. Ako podporná terapia je tu samozrejme k dispozícii aj špecifická zmes HCK Komplexu. Pozrime si niektoré zložky tejto zmesi a povedzme si na čo sú tam. Obsahuje napríklad extrakt z Ginkgo biloba. Látky získané z Ginkga majú preukázateľne prospešný účinok na cievy a prekrvenie v mozgu. Zdá sa, že tie isté zlúčeniny dokážu aj znižovať závažnosť príznakov Parkinsonovej choroby. Ďalej je tu aj horčík, podľa niektorých štúdii suplementácia horčíkom taktiež zlepšuje stav pri Parkinsonovej chorobe. Zmes obsahuje aj Rhodiolu. Rhodiola je rod rastlín rozšírených v Severnejších častiach zemegule, kde sa používa veľmi často v miestnej ľudovej medicíne. V rámci svojej neuroprotektívnej aktivity funguje aj pri Parkinsonovej chorobe. Potom je tu aj zinok, ktorého nedostatok je spojovaný napríklad aj s Parkinsonovou chorobou. Je tu tiež karnitín (neproteogénna aminokyselina) potrebná pre správny metabolizmus buniek. Ďalej je v zmesi veľa dôležitých antioxidantov. Sú tu vitamíny C aj E, koenzým Q10 a rôzne flavonoidy. Okrem nich sú tu aj menej známe antioxidanty, ako je selén alebo rezveratrol. Zvyšok zmesi je ešte doplnení ostatnými dôležitými vitamínmi.Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi.

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.