Back to the list

HCK - Ľahší boj s gastritídou

Gastritída je zápalové ochorenie žalúdku, špecifickejšie vnútornej sliznice žalúdka. Podobne ako všetky ochorenia ľudského tela, aj gastritída sa môže deliť na akútnu alebo chronickú formu. V rámci tohto textu sa budeme venovať hlavne tej chronickej forme ochorenia. Ľahší priebeh gastritídy nemusí byť sprevádzaný ľahko badateľnými príznakmi.


Inak medzi najčastejšie symptómy patria bolesť brucha vo vyšších častiach, nevoľnosť, pálenie záhy, zvracanie, strata chuti do jedla, nadúvanie. Neliečená gastritída môže viesť aj k naozaj závažným zdravotným problémom, hlavne k vzniku žalúdočných vredov, krvácanie do žalúdku alebo dokonca až k zvýšeniu rizika vzniku rakoviny. Príčinou vzniku gastritídy sú viaceré faktory. Jednou z nich je infekcia baktériou Helicobacter pylori (H. pylori). Je to Gram negatívna baktéria, ktorá veľmi často kolonizuje sliznicu žalúdku. Vďaka produkcii enzýmu ureáza (tento enzým katalyzuje rozklad močoviny na oxid uhličitý a amoniak) je relatívne vysoko odolná voči kyslému prostrediu vo vnútri žalúdku. Podľa viacerých odborníkov nie je samotná prítomnosť H. pylori v žalúdku príčinu vzniku gastritídy. Ďalšou príčinou vzniku gastritídy je nadmerné užívanie protizápalových liekov. Do tejto skupiny patria aj lieky bez predpisu, ktoré sa používajú proti bolesti. Napríklad lieky s ibuprofénom, diklofenakom, acetylsalicylovou kyselinou a mnohými inými. Dôvodom tohto je vlastný mechanizmus účinku tejto skupiny liečiv. Jednoducho povedané, účinkujú tým, že blokujú enzýmy, ktoré katalyzujú produkciu rôznych zápalových mediátorov. Bohužiaľ rovnaké enzýmy katalyzujú tiež vznik látok, ktoré majú aj iné úlohy v organizme. Jednou z týchto úloh je aj udržiavanie správnej funkcie sliznice žalúdku. Ostatnými faktormi sú nesprávne stravovanie, často sa spomínajú hlavne ostré a korenisté, prípadne naozaj mastné jedlá. Ďalej je to časté pitie kávy, silných alkoholických nápojov, fajčenie alebo užívanie rôznych návykových látok. 


Patofyziológia ochorenia je v prípade chronickej formy ochorenia dlhodobý zápal, zvýšená kyslosť prostredia žalúdku a znížená tvorba ochranného hlienu na sliznici žalúdku (tvorba látok, ktoré podporujú tvorbu tohto hlienu je inhibovaná práve protizápalovými liekmi, ktoré sme si spomínali vyššie). V rámci liečby gastritídy máme viacero možností. V modernej medicíne je samozrejme dostupný aj liekový prístup. Voči H. pylori sa používajú niektoré antibiotiká. Potom sú tu lieky, ktoré znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Sú to antagonisti H2-receptorov, niektoré parasympatolytiká alebo inhibítory protónovej pumpy. Všetky lieky z týchto skupín sú u nás len na predpis. Alternatívou sú lieky, ktoré znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny (znižujú kyslosť v žalúdku) – antacída. Väčšina z nich sú jednoduché anorganické zlúčeniny, charakteru slabých báz. Drvivá väčšina z nich sú v lekárňach dostupné aj bez predpisu. Variáciou na takzvaný „liekový prístup“ je ako inak zmena životosprávy – správna diéta, obmedzenie cigariet a alkoholu, vyhýbanie sa stresu. Ako podporná terapia popri liečbe naordinovanej lekármi je aj špeciálna zmes HCK Komplexu. Je v nej napríklad vápnik. Vápenaté soli sa často používajú ako antacída, na základe toho, že nemajú až taký agresívny charakter a z chemického hľadiska sú relatívne málo toxické. Podľa viacerých štúdií z internetu je L-glutamín (proteogénna aminokyselina) a taurín (aminosulfonová kyselina) sú účinné v terapii gastritídy. Ďalej je tam vitamín B12. Nedostatok tohto vitamínu je veľmi častý v ľudí trpiacich na chronickú gastritídu. V boji s oxidačným stresom, ktorý je vždy prítomný pri chronických zápaloch sú v zmesi prítomné viaceré antioxidanty, Z anorganických antioxidantov sú tu selén a zinok. Čo sa týka organických antioxidantov sú tu hlavne flavonoidy (katechín). Zvyšok zmesi je tvorený ešte ďalšími vitamínmi. Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.