Back to the list

HCK - Bolesti tela, únava či depresia môžu byť príznakmi ochorenia fibromalgia

Fibromyalgia je ochorenie, ktoré je charakteristické chronickou bolesťou rôznych častí tela. Bolesť je zhoršená aplikáciou tlaku na bolestivé miesta. Okrem chronickej bolesti sa objavujú aj iné príznaky. Sú to napríklad únava, poruchy spánku, kŕče svalov, poruchy trávenia, poruchy koncentrácie, poruchy pamäti, často sú pridružené aj psychologické problémy (ako napríklad depresia alebo úzkosť). 


Ako je to v prípade viacerých ochorení, ani tu nie je doteraz známa presná príčina. Existuje zoznam viacerých „podozrivých“. Prvým sú genetické predispozície, predpokladá sa že dochádza k zmenám v niektorých neurotrasmiterových systémoch. Ďalším sú chronické zranenia tela, alebo aj psychologický stres alebo aj rôzne psychologické ochorenia. Poslednými podozrivými, ktorých si spomenieme, sú rôzne ťažké kovy (chronická otrava). Liečba môže prebiehať pomocou rôznych liekov, nakoľko dnes neexistuje jednoznačná zhoda, používajú sa viaceré skupiny. Najpoužívanejšie sú antidepresíva, liečivá na liečbu Parkinsonovej choroby, liečivá na bolesť (vrátene opioidov) a ešte rôzne nezaradené lieky. Okrem farmakoterapie sa využívajú rôzne formy psychoterapie, alebo špecializovaných fyzických cvičení. 


Ako alternatívna terapia existuje aj špeciálna zmes HCK Komplexu. Je tu veľké množstvo vápnika. Podľa viacerých štúdií boli u ľudí trpiacich na fibromyalgiu zistené znížené koncentrácie vápnika v krvi. Predpokladá sa, že by to mohlo súvisieť s niektorými symptómami tejto choroby. Podobné závery sa predpokladajú aj pre draslík a horčík, ktoré sú samozrejme vo vyššom množstve prítomné v zmesi. Je tu tiež aj karnitín (zwitteriónová zlúčenina), ktorý pomáha pri zvyšovaní energie pri fibromaylgii. Potom je tu aj proteogénna aminokyselina tryptofán, ktorá je prekurzorom pri syntéze neurotransmiteru sérotonínu. Porucha jeho homeostázy sa považuje za jeden z možných príčin vzniku fibromyalgie. Zvyšok zmesi je tvorený vitamínmi a antioxidantmi. Zmes HCK Komplexu je výlučne podporný prostriedok pri terapii daných zdravotných problémov a nie je určená ako náhrada liečby navrhnutej lekárom, alebo lekármi. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.