Back to the list

Doping - dvojsečná zbraň


V poslednom článku sme si povedali niečo o výživových doplnkoch, ktoré by sme mohli nazvať ako legálny a takmer vždy aj zdravý doping. Vtedy som vám tiež sľúbil, že si povieme aj o tom nelegálnom, ale z nášho hľadiska hlavne nezdravom dopingu. Dúfam, že po prečítaní tohto článku bude jasné, že jeho úlohou je hlavne si vysvetliť konečné dôsledky užívania týchto látok na telo človeka. Vždy sa totižto nájdu ľudia, ktorí podľahnú pokušeniu. Pre ktorých bude "ľahká" cesta bez námahy alebo ešte väčšie svaly ako tie od prírody priveľké lákadlo. Ale pamätajte, že cesta do pekla je ľahká a najčastejšie vydláždená tými najcnostnejšími úmyslami.


Začnem skupinou, ktorá bude širokej verejnosti vzhľadom na doping určite najlepšie známa. Anabolické steroidy. Rozoberme to pekne po poriadku. Anabolický metabolizmus (zjednodušene) je metabolizmus, kedy dochádza k tvorbe biomolekúl a zásob energie. Vzhľadom na doping je to hlavne o tvorbe proteínov, presnejšie tých, z ktorých sú zložené priečne pruhované svaly. Steroidy sú zlúčeniny, ktoré obsahujú špecifickú organickú kostru tvorenú zo štyroch spojených cyklov. U človeka je „hlavným“ steroidom cholesterol, z ktorého sa potom tvoria všetky ostatné steroidy – žlčové kyseliny a steroidné hormóny. Medzi steroidné hormóny patria kortikosteroidy a pohlavné hormóny.

Testosterón je hlavným mužským pohlavným hormónom u človeka a tvorí sa v semenníkoch a v kôre nadobličiek (aj u žien!). Účinky testosterónu sa delia na anabolické a androgéne. Tie anabolické boli už spomenuté, androgéne účinky sú zodpovedné za vývoj sekundárnych pohlavných znakov u muža. Po objavení štruktúry sa šikovní chemici snažili obmeniť jeho štruktúru, tak aby sa potlačili androgéne účinky ale ponechali alebo dokonca zosilneli anabolické účinky. Plodmi tohto snaženia sú mnohé anabolické steroidy. Najprv si povedzme, že aj anabolické steroidy majú v modernej medicíne svoje miesto – ako podporná terapia pri niektorých závažných ochoreniach, ťažkých zraneniach alebo pri podvýžive. A teraz si povedzme, čo čaká „rekreačných“ užívateľov anabolických steroidov. Chemici sa síce snažili, ale ten mrchavý androgény účinok do istej malej miery ostal vo všetkých anabolických steroidoch. Mnohí si ešte teraz spomenú na ladné krivky východonemeckých atlétok, preto dámy pozor, aby ste si potom nemuseli holiť aj bradu … Všetky steroidné hormóny sú metabolizované v pečeni, mnohé z týchto látok spôsobujú ťažké poškodenie pečene, ktoré môže končiť dokonca cirhózou alebo rakovinou pečene. A aby sme nezabudli aj na pánov, u nich bude ten androgény účinok spôsobovať to, že vášmu telu sa bude zdať, že máte až priveľa testosterónu a preto povie vaším rodinným klenotom, aby zavreli výrobu. Čo spôsobí poruchy plodnosti, depresie, zväčšenie prostaty, rast prsníkov (lebo v nadobličkách sa stále bude tvoriť estrogén) a nakoniec až fyzické zmenšenie (scvrknutie) semenníkov! Tiež je známe, že anabolické steroidy zvyšujú agresivitu u mužov. Niektorí takíto anabolickí kulturisti sa potom snažia tieto „vedľajšie“ účinky tlmiť užívaním anti-estrogénov, ale toto je z pohľadu zdravia obdoba hasenia požiaru benzínom.

Ďalšou obľúbenou skupinou sú aktivátory β-receptorov. Tieto receptory za normálnych okolností aktivujú noradrenalín a hlavne adrenalín. Rovnako ako to bolo v prvom prípade, aj táto skupina má svoje miesto v medicíne, a to ešte významnejšie. V inhalačnej forme sa používajú na liečbu astmy, v iných formách na liečbu niektorých pľúcnych ochorení a na uvoľnenie kontrakcií maternice. Aktiváciou týchto receptorov dôjde k zvýšeniu ponuky energie a prekrvenia v priečne pruhovaných svaloch, zvýšeniu prítoku kyslíka a zrýchleniu činnosti srdca. Srdce je zároveň aj miestom hlavného nežiadúceho účinku. Adrenalín dokáže pôsobením cez tieto receptory vybičovať (takmer doslova!) srdce k maximálnemu výkonu – to sú tie návaly adrenalínu, kedy má človek pocit, že ide naplno. Aktivátory β-receptorov nemajú až taký silný účinok ako adrenalín, ale aj tak spôsobujú zaťaženie srdca. Častým a zbytočným zaťažovaním srdca mu veľmi škodíte. Pamätajte, že keď srdce už nevládze, ostatné svaly vám budú zbytočné.

Ďalšou skupinou sú stimulanty. Teda látky, ktoré zvyšujú výkon tým, že potláčajú pocit vyčerpanosti, zvyšujú bdelosť a často spôsobujú eufóriu. Jediným naozaj legálnym je kofeín. K tým ostatným patria amfetamíny (do tejto skupiny patria ľudovo známe stimulanty ako extáza alebo pervitín), kokaín a mnoho syntetických chemikálii. Okrem kokaínu, ktorý sa ešte občas používa ako lokálne anestetikum, ostatné nemajú v modernej medicíne miesto. Okrem závislosti majú tieto látky ešte mnoho iných nežiadúcich účinkov na telo, myseľ a pobyt mimo väzenia.

K dopingovým látkam patrí ešte mnoho ďalších. Sú tu high-tech super drahé záležitosti ako rôzne rastové hormóny, alebo krvné ultrafiltráty, alebo proteíny, ktoré stimulujú tvorbu krviniek. Ale to je problém špičkových atlétov. V rôznych športoch sa za doping považujú aj iné látky, alebo dokonca normálne predpisované lieky.

Na záver sa dá len zhrnúť, že všetky dopingové látky si od vás skôr či neskôr prídu vybrať svoj diel vo forme vášho zdravia. Ako sa hovorí : každá palica má dva konce...