Go to the version for visually impaired
Font size
A A A
Color scheme
a
a
a
Images
Maximize panel
Back to the list

Cukrovka

Diabetes Mellitus je u nás známy pod ľudovým názvom cukrovka. Existujú viaceré typy tohto ochorenia, ale bežný človek pod týmto pojmom myslí na 99% Diabetes Mellitus typu I alebo typu II. Príčinou cukrovky je úplne alebo čiastočné chýbanie inzulínu, prípadne jeho porucha.


Inzulín je bielkovinový hormón, ktorý telo človeka tvorí v špeciálnych bunkách pankreasu, po starom podžalúdkovej žľazy. Pri type I je tvorba inzulínu úplne zastavená, pretože spomínané bunky pankreasu boli úplne zničené. Tento typ sa prejavuje najčastejšie už od narodenia alebo skorého detstva. Pri type II je znížená buď tvorba inzulínu alebo jeho účinnosť. Tento typ sa prejavuje hlavne v dospelosti alebo v starobe. Hlavnou úlohou inzulínu je regulácia a transport glukózy v krvi. Glukóza je cukor, aj keď len veľmi málo sladký, ktorý funguje ako priamy zdroj energie pre väčšinu buniek nášho tela. Cukor ktorý nie je práve využitý na tvorbu energie je v tele premenený na zásobnú formu energie – zásobný cukor, ktorý sa volá glykogén, alebo nakoniec až na tuk. Aby sa glukóza mohla dostať do určitých tkanív človeka, je nutná prítomnosť a pôsobenie inzulínu. Keďže pri cukrovke je toto porušené, hromadí sa cukor v krvi a to spôsobuje vážne problémy. Lekárske pomenovanie – Diabetes Mellitus by sa dalo voľne preložiť ako sladká úplavica. Pretože najstarším známym príznakom cukrovky je prítomnosť cukru v moči. Pretože moč človeka, ktorý netrpí cukrovkou alebo poškodením, či ochorením obličiek nikdy neobsahuje glukózu. V dnešnej dobe sa už samozrejme stanovuje hladina cukru v krvi. Glukóza sa do krvi dostáva do krvi len dvoma cestami, najčastejšie z potravy, alebo spätným rozkladom zásobného cukru. Preto je pri cukrovke životne dôležitá správna diéta. V chémii existuje mnoho typov cukrov, ale v ľudskom tele sa väčšina z nich nakoniec premení na glukózu, ktorú náš organizmus dokáže využiť. To je dôvodom, že pre cukrovkárov sú nebezpečné aj potraviny, ktoré nie sú chuťovo sladké, napríklad aj slané pečivo. Na liečbu cukrovky typu I je životne dôležitý prísun inzulínu z vonkajších zdrojov. V začiatkoch to bol inzulín pochádzajúci z kráv alebo prasiat, no dnes sa už získava inzulín inými cestami. Keďže pri cukrovke typu II je inzulín stále, aj keď v menšom množstve prítomný je liečba iná. Tu sa používajú lieky, ktoré buď zvyšujú tvorbu inzulínu v tele alebo zvyšujú jeho účinok, prípadne ešte niektoré, ktoré znižujú vstrebávanie glukózy z potravy. Okrem vyššie uvedenej diéty existujú aj iné spôsoby podpornej terapie cukrovky, hlavne cukrovky typu II.Prvým spôsobom sú rôzne čajoviny. Liečivé bylinky, obsiahnuté v týchto zmesiach pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a taktiež pomáhajú pri ochrane ciev a nahradzujú sladkú chuť bez prítomnosti cukru. Do tejto skupiny patria plod fazule (Phaseolus vulgaris), čučoriedky (Vaccinium myrtillus), stavikrv vtačí (Polygonum aviculare), sladké drievko (Glycyrrhiza glabra), púpava lekárska (Taraxacum officinale), šalvia lekárska (Salvia officinale), fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare) a iné. Táto liečba je naozaj len podporná a preto sa každý cukrovkár musí riadiť hlavne pokynmi svojho diabetológa a nezanedbávať ním nastavenú liečbu!

Ohľadne týchto alebo aj iných rastlinných olejov opýtajte sa svojho lekára

alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.