Back to the list

Buďme opatrní s Vitamínom A!

Vitamín A alebo retinol je v tuku rozpustný vitamín. Retinol je potrebný pre zdravý rast, imunitný systém a zrak. Retinol je základná forma vitamínu A, je to ako koncovka napovedá alkohol. V organizme aj mimo neho môže podliehať oxidácii najprv na aldehydovú formu – retinál, alebo až na forma karboxylovej kyseliny – retinová kyselina. 


Retinol sa preto často nachádza v potrave alebo vo výživových doplnkov ako ester, čím sa zabráni jeho predčasnej oxidácii. Čistý retinol je žltá olejovitá látka. Jeho farba je spôsobená špecifickým usporiadaním elektrónov v molekule, preto je absorbuje viditeľné svetlo. Schopnosť absorpcie viditeľného svetla je základ jeho pôsobenia pri videní. V aldehydovej forme – retinál sa zlučuje s proteínom opsínom na rodopsín, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mechanizme zraku človeka. 

Okrem samotného retinolu existujú v prírode aj látky, z ktorých môže retinol vzniknúť – karotenoidy. Karotenoidy sú nenasýtené uhľovodíky, typické svojou výraznou farbou, ktorú prepožičiavajú rôznym rastlinám – kvôli nim je koreň mrkvy alebo plod rajčiny farebný. Karotenoidy taktiež obsahujú spomínané usporiadanie elektrónov ale vo väčšej miere a preto sa javia ako oranžové až červené látky. Oxidatívnym štiepením karotenoidov môžu vzniknúť dve molekuly retinolu. Vo forme karboxylovej kyseliny je vitamín A potrebný pre správny vývoj buniek imunitného systému a buniek kože. Nedostatok vitamínu A u ľudí sa prejavuje najprv poruchami zraku. Ako prvé sa objavuje šerosleposť (zhoršenie videnia pri slabom svetle), ďalej vznikajú poruchy rohovky spojené s vysúšaním očí, pri pokračujúcom nedostatku môže dôjsť až k zničeniu rohovky a úplnej slepote. 

Nedostatok vitamínu A je nebezpečný u detí, v rozvojových krajinách je to hlavnou príčinou slepoty u detí. Keďže retinol je v tuku rozpustný vitamín je možné sa ním aj predávkovať. Vysoké dávky vitamínu A spôsobujú poškodenie pečene, poruchy trávenia, bolesť a slabosť svalov, vypadávanie vlasov, poruchy kože a psychické poruchy. Je zaujímavé že pri užití vysokých dávok karotenoidov, nedochádza k predávkovaní vitamínom A. Hlavným príznakom predávkovania karotenoidmi je výrazné žlto-oranžové sfarbenie kože, ktoré je našťastie skôr estetickým ako zdravotným problémom. Ohľadom vitamínu A je ešte nutné spomenúť aj negatívne účinky na vývoj plodu počas tehotenstva. Vysoké množstvá vitamínu A a jeho syntetických analógov môže vyvolať poruchy a malformácie plodu ak sa užijú počas tehotenstva – teratogénny účinok. Okrem veľmi vysokých dávok aj chýbanie vitamínu A môže spôsobiť vývojové poruchy plodu. Nadmerné „užívanie“ alkoholu počas tehotenstva spôsobuje podobné príznaky ako chýbanie vitamínu A. 

Vitamín A je dobrým príkladom toho, že aj vitamíny treba užívať s mierou. Umelo pripravené deriváty vitamínu A sa používajú na terapiu niektorých ochorení kože, napríklad ťažkej formy akné alebo psoriázy. Vitamín A tak ako ostatné v tuku rozpustné vitamíny sa v potrave nachádza hlavne v pečeni (alebo v olejoch pochádzajúcich z pečene zvierat), vajíčkach, mlieku, špenáte, brokolici. Vo forme karotenoidov sa nachádza v mrkve, rajčinách, paprike, tekviciach a inde. Vo výživových doplnkoch sa vitamín A vyskytuje samostatne alebo v kombinácii s inými vitamínmi vo forme tabliet alebo želatínových kapsúl. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.