Back to the list

Bisakodyl - liek na zápchu opradený poverami


Bisakodyl je laxatívum trifenylmetánového typu. Je to biely prášok s teplotou topenia 131-135 °C. Laxatívum znamená, že je to látka ktorá urýchľuje vyprázdňovanie hrubého čreva. Používajú sa hlavne pri zápchach, pri niektorých ochoreniach tráviaceho traktu a pred vyšetreniami alebo chirurgickými zákrokmi v tejto oblasti tela. 


Trifenylmetánové laxatíva sú chemicky odvodené od fenolftaleinu. Fenolftalein je dodnes používaný acido-bázický indikátor v analytickej chémii. Kedysi dávno sa zistilo, že má okrem toho aj veľmi silný laxatívny účinok. Bohužiaľ až moc silný, dodnes kolujú povery, že sa používal bývalou ŠtB na mučenie väzňov. Preto chemici začali hľadať zlúčeniny, ktoré by mali lepšie farmakologické vlastnosti. Tieto chemické zlúčeniny pôsobia podobne ako prírodné antraglykozidy. Stimulujú pohyb hladkých svalov v hrubom čreve a dokonca kontaktne zvyšujú sekréciu vody do hrubého čreva. 


Bisakodyl sa môže používať perorálne vo forme tabliet, alebo rektálne vo forme čapíkov, prípadne klystíru. Neodporúča sa jeho pravidelné používanie, pretože existuje výrazné riziko vzniku návyku. U nás sa momentálne nachádza v týchto voľno predajných liekoch. V tabletách v Bisakodyl-K, Dulcolax a Fenolax. Vo forme čapíkov v Dulcolaxe. Je možné, že existujú aj iné prípravky obsahujúce tieto účinné látky samostatne alebo v kombinácii. V zahraničí môžu byť súčasťou prípravkov s inými firemnými názvami. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.    

Autor článku: „Čestne vyhlasujem, že v čase písania tohto článku boli všetky spomenuté výrobky voľnopredajné na Slovensku.“