Back to the list

Užívate antibiotiká často a na "všetko"? Strácajú účinok.

Z médií ste už asi všetci počuli o rastúcej rezistencii baktérii a iných patogénov na antibiotiká. Apokalyptické scenáre konca ľudskej rasy alebo aspoň civilizácie tak ako ju poznáme. Rezistencia na antibiotiká naozaj neustále rastie ale prečo to tak je ? Tak odpoveď je vcelku „jednoduchá“ a je to dôsledkom ľudskej hlúposti a chamtivosti. Veľkým problémom je vysoká „nadspotreba“ antibiotík u ľudí. V dnešnej dobe mnoho ľudí reaguje na zjavenie sa prvých príznakov nejakého možného ochorenia okamžite nasadením antibiotík. Aj na ochorenia ktoré nie sú spôsobené bakteriámi a teda antibiotiká na ne nemajú žiadny vplyv. 


Veľké predpisovanie antibiotík aj samotnými lekármi prispieva k tomuto negatívnemu trendu. Mnoho ľudí to nevie ale antibiotiká sa masívne používajú aj v „potravinárskom“ priemysle. A týmto nemyslím použitie antibiotík vo veterinárnej medicíne na liečenie chovnej zveri. Penicilín ako prvé antibiotikum bolo zavedené do praxe počas druhej svetovej vojny. Už v 50. rokoch minulého storočia sa začali antibiotika spolu s inými chemickými látkami začali pridávať do kŕmnych zmesí. Ak si myslíte že hlavným dôvodom tohto konania je prevencia chorôb v chove tak sa mýlite. V skutočnosti sa pridávajú do krmiva na zvýšenie rastu zvierat a na zvýšenie produkcie vajec alebo mlieka a podobne. Prečo ? Dá sa povedať prečo nie... Toto funguje u kráv, ošípaných, sliepok moriek a podobne. V časoch keď sa s týmto začínalo by sa takéto konanie dalo ešte trochu ospravedlniť nevedomosťou. Vtedy sa ešte o rezistencii na antibiotiká ani nechyrovalo a mnoho ľudí sa asi nezamýšľalo nad dôsledkami hromadenia antibiotík v prírode. 

Teraz si určite mnohý z vás myslia, že by som mal používať všade minulý čas, veď s takýmito praktikami sa určite skončilo už dávno. Tak treba si uvedomiť, že čas je relatívny pojem. Áno, vo vyspelom svete sa s týmto už skončilo. V rámci Európskej únie už v roku 2006 a v USA takmer hneď potom v roku 2017 zakázalo užívanie antibiotík v krmive na zvýšenie a urýchlenie rastu chovnej zveri. V dôsledku týchto činností sa výrazne urýchlil rast rezistencie mnohých patogénov voči antibiotikám. 

Treba si ale pripomínať, že rezistencia baktérii na antibiotiká nie je umelá a človekom vyvolaná vlastnosť. Vždy existovali baktérie, ktoré boli rezistentné na určité antibiotikum alebo skupinu antibiotík. Veď názov antibiotiká znamená že majú oni alebo aspoň ich základná chemická štruktúra má pôvod v živých organizmoch (v plesniach ale aj v samotných baktériách). Treba si uvedomiť že drvivá väčšina baktérii, ktoré vyvolávajú choroby u človeka žijú normálne na koži a v ústach zdravých ľudí ale aj v okolitom svete. Naším zaobchádzaním s antibiotikami sme si vlastne vyšľachtili rezistentné baktérie. Baktérie bojujú o živiny a miesto na život s hubami ale aj s inými baktériami. Vyhubením baktérii citlivých na antibiotikum jednoducho necháme viac živín pre rezistentné baktérie, ktoré sa môžu potom ešte viac množiť. V nemocniciach, kde sa rutinne používajú silné dezinfekčné prostriedky sú vyšľachtené extra rezistentné patogénny, ktoré spôsobujú nozokomiálne infekcie. To sú baktérie, ktorú sú riadne drsné, ktoré prežili účinok mnohých antibiotík a dezinfekčných prostriedkov. To je bojom s antibiotikami zocelená skupina drsných baktérii, ktorá je moc nebezpečná. 

Treba si uvedomiť, že aj baktérie chcú žiť. Takže čo s tým teraz? Bohužiaľ chronickú chamtivosť ľudí neovplyvní nič na svete. Ale nadbytočnú spotrebu antibiotík možno aspoň trochu znížiť tým, že si nedáme antibiotiká hneď ako nám začne byť trochu zle alebo užitím iných prírodných alebo aj umelých prípravkov miesto antibiotík. Rôzne lokálne pôsobiace antiseptiká a NSAID vo forme pastiliek, sprejov alebo ústnych vôd pri ochoreniach hrdla. Rôzne imunostimulanty na zvýšenie imunity, ako sú beta-glukány, kolostrum. Rôzne rastlinné silice a éterické oleje vo forme pastiliek, kvapiek, sirupov alebo sprejov do nosa. Pre vyznávačov prírodnej terapie sú tu rôzne čajové zmesi alebo aj obyčajný med s citrónom. Rezistencia na antibiotiká je reálnym problémom v dnešnej medicíne, čo znamená, že sa týka nás všetkých. 

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.