Back to the list

Ako vyhrať nad všami? Ktoré repelenty sú účinné?  

Pliaga vší trápila ľudí predtým, ako sme vynašli písmo alebo oheň. Je to teda už dlhý boj, ktorý sa nám podarilo v náš prospech premeniť až v modernej dobe. Ako môžete tento boj vyhrať tak, aby sa vám neskrivil ani vlások na hlave?


Niečo viac o všiach

Vši sú zástupcami radu Phithiraptera, ktorý zahŕňa obrovské množstvo bezkrídleho hmyzu. Sú to vonkajšie parazity, ktoré parazitujú na vtákoch a takmer všetkých druhoch suchozemských cicavcov, vrátane človeka. Aby toho nebolo málo, vši môžu byť prenášačom mnohých infekčných ochorení, napríklad týfusu. Vši sú väčšinou prichytené na vlasoch alebo chlpoch svojho hostiteľa a živia sa zvyškami odumretej kože alebo niektorými kožnými sekrétmi.

Hlavným príznakom infekcie všami je typicky výrazné svrbenie hlavy spojené so škriabaním. Poškodená koža po škriabaní je potom ešte viac náchylná na infekciu baktériami, ktoré môžu vši prenášať. U detí je typickým vinníkom voš vlasová (Pediculus humanis capitis), ktorá žije vo vlasoch napadnutých detí. 

Strasti a problémy najmä pre najmenších

Napadnutie všami u detí môže spolu s klasickými príznakmi a problémami prinášať aj niektoré psychické problémy spojené s úzkosťou. Infikované deti majú zakázaný prístup do školy, život v kolektíve je narušený a dochádza k traume, pretože infekcia všami je často spojovaná so špinou a nízkymi hygienickými návykmi. Ich vajíčka, uchytené na vlasoch, sa volajú hnidy. 

Petrolejové zábaly verzus insekticídy

Za starých čias sa proti všiam používali napríklad aj petrolejové zábaly, ale v dnešnej dobe sú už dostupnejšie účinnejšie a hlavne bezpečnejšie prostriedky. Avšak rovnako ako je tomu u baktérii aj vši sa postupne stávajú odolné voči chemickým prípravkom, ktoré sa používajú v boji proti nim. 

V dnešnej dobe sa ako insekticídy používajú hlavne inhibítory acetylcholín-esterázy a pyrethoidy. Inhibítory acetylcholín-esterázy blokujú tento enzým, ktorý sa nachádza v mnohých organizmoch. V nízkych koncentráciách, aké sú v prípravkoch používaných v medicíne, sú pre ľudí netoxické. Pyrethoidy sú látky, ktoré boli pripravené podľa účinných látok nachádzajúcich sa v extrakte z Chryzantém (rastlín rodu Chrysanthemum). Tieto látky odpudzujú hmyz a na ľudí nemajú žiaden účinok. 

Šampóny zničia dospelé jedince aj hnidy

Proti týmto parazitom sa najčastejšie používajú špeciálne šampóny, ktorý väčšinou účinkujú na dospelé jedince aj na hnidy. Sem patria výrobky, ako napr. Parasidose, Paranit, Elimax alebo Všiven. Ďalej existujú aj prípravky vo forme sprejov, ako napr. Hedrin Once. Vo forme sprejov je sú aj repelenty, ako napr. Predator alebo Diffusil. 

Súčasťou boja proti týmto ničomníkom sú aj špeciálne hrebene, ľudovo nazývané aj všiváky, ktoré sa používajú na vyčesávanie živých vší. Tieto hrebene s husto usporiadanými zubmi sú na predaj v lekárňach v plastovej alebo kovovej podobe. 

Väčšina vyššie uvedených prípravkov obsahuje insekticídy na prírodnej báze, zvyšok obsahuje rôzne rastlinné extrakty alebo oleje. Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia opýtajte sa svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.