Back to the list

Ako fungujú liečivá na histamínovú intoleranciu?


Loratadín je H1-antihistaminikum druhej generácie. Ide teda o látku, ktorá blokuje účinok histamínu na jeho H1-receptoroch (je to antagonista H1-receptorov). To, že je z druhej generácie znamená, že bol vyvinutý so zámerom pripraviť H1-antihistaminiká bez výraznejšieho sedatívneho účinku (mnoho H1-anithistaminík prvej generácie sa dodnes používa ako sedatíva alebo anxiolytiká). Chemicky má štruktúru podobnú tricyklickým antidepresívam. 


Jeden z jeho aktívnych metabolitov (to znamená v tele chemicky zmenený derivát loratadínu, ktorý ale ešte stále má príslušnú farmakologickú aktivitu) je desloratadín. Ten vznikne hydrolýzou esterovej skupiny a následnou dekarboxyláciou piperidínovej časti molekuly loratadínu. Obe liečivá sa doteraz používajú na liečbu alergie a s ňou spojených problémov (alergická nádcha, alergické ochorenia kože). 


Loratadín sa používa aj v kompozitných prípravkoch s inými účinnými látkami. Loratadín sa dnes na Slovenskom trhu nachádza napríklad v Claritine alebo vo Flonidane (7-tabletové balenia oboch prípravkov sú momentálne dostupné bez receptu). Desloratadín je napríklad súčasťou Dasseltino alebo Desloratadín Xantis (10-tabletové balenia sú podobne ako pri loratadíne momentálne voľnopredajné).Je možné, že existujú aj iné prípravky obsahujúce tieto účinné látky samostatne alebo v kombinácii. V zahraničí môžu byť súčasťou prípravkov s inými firemnými názvami. 

Autor článku: „Čestne vyhlasujem, že v čase písania tohto článku boli všetky spomenuté výrobky voľnopredajné na Slovensku.“

Ohľadne týchto liekov alebo metódy liečenia sa opýtajte svojho lekára alebo farmaceuta Apoteky Alexandra, sme vám k dispozícii 24/7.